SUTRA SE DEŠAVA NEVEROVATNA POJAVA NA NEBU! Oprez ako je posmatrate jer MOŽETE DA OSLEPITE, ovako je NAJBEZBEDNIJE!
Pomračenje sunca, Foto: Profimedia, Printscreen

budite oprezni

SUTRA SE DEŠAVA NEVEROVATNA POJAVA NA NEBU! Oprez ako je posmatrate jer MOŽETE DA OSLEPITE, ovako je NAJBEZBEDNIJE!

Ovo delimično pomračenje Sunca biće vidljivo iz centralne i istočne Evrope, Evroazije i sa bliskog istoka

Objavljeno: 16:24h

U utorak 25.10. ne propustite da vidite delimično pomračenje Sunca. Počeće oko 11:20 a biće vidljivo do oko 13:30 (u Srbiji i regionu).

Najbolje će se videti oko 12:30 i tada će najveći deo diska Sunca biti zaklonjen. Pomračenje Sunca se dešava kada se Mesec nađe izmedju Zemlje i Sunca i tako nam zakloni pogled ka Suncu. Kada je sunčev disk potpuno pokriven Mesecom, to se zove totalno pomračenje Sunca.

Ovo pomračenje će biti delimično što znači da ni u jednom momentu neće baš ceo disk Sunca biti pokriven tako da na Zemlji nećete primetiti ništa drugačije, da se zamračilo kao što to vidimo kad imamo totalno pomračenje.

Ovo delimično pomračenje Sunca biće vidljivo iz centralne i istočne Evrope, Evroazije i sa bliskog istoka.

pomračenje sunca, pomračenje sunca 1999
foto: Printscreen/youtube/Somnabulizam

Kako da ga posmatrate?

Sunce je teško posmatrati golim očima čak i kad imate sunčane naočare. Da bi ste zaštitili oči i lepo videli sunčev disk možete koristiti stare rentgenske snimke da kroz njih gledate, naočare za zavarivanje, nagaravljeno ili neko tamno staklo, crnu foliju iz starih flopi diskova.

Nikako ne gledajte dvogledom i teleskopom (osim ako imate posebne zaštitne filtere) jer možete da se oslepite. Iako se pomračenja dešavaju nekoliko puta godišnje ona su retkost da ih vidite u nekom mestu jer su vidljiva samo sa male površine na Zemlji i to je uvek neko drugo mesto. Tako da ne propustite ovu jedinstvenu priliku da vidite ovaj nebeski događaj.

@drcosmicray U utorak 25.10. ne propustite da vidite delimično pomračenje Sunca! Počeće oko 11:20 a biće vidljivo do oko 13:30 (u Srbiji i regionu). Najbolje će se videti oko 12:30 i tada će najveći deo diska Sunca biti zaklonjen. Pomračenje Sunca se dešava kada se Mesec nadje izmedju Zemlje i Sunca i tako nam zakloni pogled ka Suncu. Kada je sunčev disk potpuno pokriven Mesecom, to se zove totalno pomračenje Sunca. Ovo pomračenje će biti delimično što znači da ni u jednom momentu neće baš ceo disk Sunca biti pokriven tako da na Zemlji nećete primetiti ništa drugačije, da se zamračilo kao što to vidimo kad imamo totalno pomračenje. Ovo delimično pomračenje Sunca biće vidljivo iz centralne i istočne Evrope, Evroazije i sa bliskog istoka. *** Kako da ga posmatrate? *** Sunce je teško posmatrati golim očima čak i kad imate sunčane naočare. Da bi ste zaštitili oči i lepo videli sunčev disk možete koristiti stare rentgenske snimke da kroz njih gledate, naočare za zavarivanje, nagaravljeno ili neko tamno staklo, crnu foliju iz starih flopi diskova. NIKAKO ne gledajte dvogledom i teleskopom (osim ako imate posebne zaštitne filtere) jer možete da se oslepite. Iako se pomračenja dešavaju nekoliko puta godišnje ona su retkost da ih vidite u nekom mestu jer su vidljiva samo sa male površine na Zemlji i to je uvek neko drugo mesto. Tako da ne propustite ovu jedinstvenu priliku da vidite ovaj nebeski dogadjaj! #nauka #samonauka #astronomija #pomracenje #pomracenjesunca #delimicnopomracenje #solareclipse #eclipse ♬ Sunroof - Nicky Youre & dazy

(Espreso )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.