ČUVAJTE SE PREVARANATA: Evo kako navlače SRBE na lažne oglase za posao, a potom ih ostavljaju gole i bose!
Foto: Petar Lazović

Strašno!

ČUVAJTE SE PREVARANATA: Evo kako navlače SRBE na lažne oglase za posao, a potom ih ostavljaju gole i bose!

Na takav oglas javio se i Marko Majstorović, kome su obećali radno mesto u fabrici u Slovačkoj, za mesečnu platu od 700 evra. Dao je otkaz i spremio se za put
Objavljeno:

U Srbiji postoji oko 90 registrovanih agencija koje se bave regrutovanjem kadra za rad u inostranstvu. Veliki broj građana Srbije spreman je da za platu i od 500 evra, ode da radi u neku od evropskih zemalja. Istraživali smo na šta posebno obratiti pažnju u slučaju da se odlučite na taj korak.OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Sve popularniji poslovi u inostranstvu širom Srbije, nude se i preko oglasa. Na takav oglas javio se i Marko Majstorović, kome su obećali radno mesto u fabrici u Slovačkoj, za mesečnu platu od 700 evra. Dao je otkaz i spremio se za put.

"Kada je došlo da treba da se ide oni su otkazali zbog vellikog minusa, pričali su da je tamo mnogo hladno. Međutim, sledeće nedelje su opet otkazali, izgovor je bio da su im vratili dva autobusa, a ja sam saznao da je 15 autobusa otišlo iz Novog Sada.

Treće nedelje se uopšte više nisu javljali na telefon i pretpostavljam da od tog posla nema ništa", objašnjava svoju situaciju Majstorović.

Srećom , novi posao u Srbiji brzo je našao, a posrednicima nije platio ništa. Iz jednog od najvećih vebsajtova za zapošljavanje poručuju da je traženje posla u inostranstvu preko registrovanih agencija ipak sigurnije.

foto: Shutterstock

"Firme koje preko agencija oglašavaju svoje poslove u Srbiji dužne su da dostave deklaracije o oglašavanju, kao i propratnu dokumentaciju kako bi dokazali da su postojeća firma", kaže Tatjana Vidaković sa sajta Infostud.

U kontaktu sa agencijama, treba detaljno proveriti sklopljene ugovore. Besplatne pravne savete onima koji reše da rade u inostranstvu nudi organizacija Astra.

"Jedini ugovor o radu koji je validan i koji je verodostojan jeste onaj koji ponudi poslodavac građanima koji žele da putuju u inostranstvo. Ono što se često dešava jeste da takvi ugovori ne budu regulisani dovoljno zakonodavstvom zemlje destinacije u koju građani idu. I ono što se dešava jeste dvojezičnost ugovora i često se dešava da na jednom jeziku pišu određeni uslovi, dok na drugom jeziku pišu sasvim drugi uslovi", rekla je Katarina Ivanović iz organizacije Astra.

Nacionalna služba za zapošljavanje takođe posreduje zapošljavanju u inostranstvu. U prošloj godini je tako je zaposleno 27 državljana Srbije, od čega 15 u Nemačkoj, a 12 u Sloveniji.

BONUS VIDEO:

Kafana Zlatna moruna - mesto gde je Princip igrao bilijar i planirao atentat

(Espreso.co.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.