Davne 1991: Mesić kao predsednik SFRJ unapredio Ratka Mladića u generala!
Foto: Printscreen / Youtube

e ludilo..

Davne 1991: Mesić kao predsednik SFRJ unapredio Ratka Mladića u generala!

Ekskluzivni dokument, koji je nedavno objavljen potvrđuje daje Stipe Mesić početkom devedesetih godina prošlog veka kao poslednji predsednik Predsedništva SFRJ unapredio Ratka Mladića u čin general-majora JNA!
Objavljeno:

Naime, dana 4. oktobra 1991. godine tadašnji predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Stjepan Mesić unapredio je Ratka Mladića u čin general-majora JNA.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Mesić je još 16. maja 1991. automatski je trebalo da postane predsednik Predsedništva SFRJ, ali je srpski član Borisav Jović zatražio glasanje.

Rezultat glasanja bio je nerešen (4:4), jer su Srbija, Vojvodina, Kosovo i Crna Gora glasale protiv Mesića. Navodno je čak i tadašnji šef Generalštaba JNA Blagoje Adžić bio nezadovoljan tim srpskim manevrom i izjavio je:

“Ovo je lakrdija. Trebalo je po Ustavu…”

Predsedništvo je zbog tih razmirica postalo blokirano. Tek nakon pritiska evropske diplomatije, Mesić je konačno izabran za predsednika SFRJ. On je potvrdio u Hagu u svedočenju protiv generala Blaškića da je bio na funkciji predsednika Predsedništva SFRJ “sve do kraja 1991”.

Dakle to je neoboriva činjenica koja dokazuje da je 4. oktobra 1991. godine upravo Stipe Mesić kao predsednik Predsedništva SFRJ unapredio pukovnika Ratka Mladića u čin general-majora i to u vreme već otovorenih oružanih sukoba u Zadru.

U junu 1991. pukovnik Mladić bio je na položaju načelnika štaba 9. (Kninskog) korpusa JNA. Rat u Hrvatskoj tada se nalazio pred potpunom eskalacijom, a nije slučajno da je Mladić postavljen na odgovorno mesto jer su hrvatske vlasti u potpunom okruženju u selu Kijevu kod Knina organizovale policijski štab ne bi li tako simbolično dokazale Srbima da kninski kraj smatraju delom hrvatskog teritorija.

BONUS VIDEO: ESPRESO.CO.RS u poseti migrantima

(Espreso.co.rs / Dnevno)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.