JEDAN SRPSKI GRAD JE POGODILO ČAK 7 ZEMLJOTRESA ZA 3 DANA: Mogu da ukazuju na jači udar, SEIZMOLOG otrkio I GDE!
Leskovac, Foto: Printscreen/ Seismo.gov.rs

potresi

JEDAN SRPSKI GRAD JE POGODILO ČAK 7 ZEMLJOTRESA ZA 3 DANA: Mogu da ukazuju na jači udar, SEIZMOLOG otrkio I GDE!

U Stajkovcu su se dogodila 4 zemljotresa, u Donje Krajince 2 a u Zloćudovu jedan

Objavljeno:

Leskovac je za tri dana pogodilo čak 7 zemljotresa. Sve se to desilo u periodu od 13. do 16. oktobra, a najjači je bio 2,4 stepena po Rihteru. Seizmolog Slavica Radovanović kaže da ovo ne znači da će sam Leskovac pogoditi jak zemljotres, ali da može da se dogodi u širem prostoru oko njega.

Zemljotresi u Leskovcu dogodili su se u Stajkovcu, Zloćudovu i u Donje Krajince.

Zemljotres
foto: https://www.seismo.gov.rs/

U Stajkovcu su se dogodila 4 zemljotresa, u Donje Krajince 2 a u Zloćudovu jedan.

– Mi smo, na primer, imali kod Gruže oko 20 do 30 slabijih zemljotresa i to u roku od par dana i onda se sve to završilo. Teško je reći šta sada može da bude. Međutim, nemaju oni tamo, ako podelimo Srbiju na istočnu i zapadnu, tako jake zemljotrese kako što imaju Kopaonik, Rudnik, Lazarevac… Istina, tu ima raseda, ali to je neki širi prostor, a oko Leskovca su granice tog šireg prostora u kome se sprema jak zemljotres – objašnjava Slavica Radovanović.

Jug Srbije, prema njenim rečima, koji podrazumeva i prostor kod Leskovca je, uslovno rečeno kraj jedne zone koja ide sve do Jadranskog mora.

Leskovac
Leskovacfoto: Facebook/Printscreen/Leskovački oglasi

– Južnim padinama Kopaonika, preko Kosovske Mitrovice, Peći, pa izlazi na Skadar. Ta zona jeste seizmički zona visokog potencijala ali samo u onom delu koji se završava kod Kopaonika. Jedan njen deo ide preko Prištine, tu ima jedan veliki rased preko Podujeva i Kosovske Mitrovice, onda menja pravac i preko Severne Albanije na Skadar. To je ta seizmička strana sve do Pernika – kaže ona.

Dodaje i kolika je tu jaka seizmička aktivnost.

– Ta naša zona je magnitude oko 5, i u prošlosti nije bilo na našoj teritoriji zemljotresa koji bi ukazivalo na višu seizmičku aktivnost – objašnjava Radovanović.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.