PEKAR, LEKAR, APOTEKAR: Evo ko najlakše dolazi do posla u Srbiji!
Foto: Petar Lazović

lova do krova

PEKAR, LEKAR, APOTEKAR: Evo ko najlakše dolazi do posla u Srbiji!

Najviše postavljenih konkursa tokom 2016. godine bilo je u oblasti: trgovina/ prodaja, IT, administracija, pa potom mašinstvo i elektrotehnika
Objavljeno:

Analiza tržišta rada za 2016. godinu prema podacima sa sajta Poslovi.infostud.com pokazuje da je najveći broj oglasa objavljen u oblastima trgovina/prodaja, IT, administracija, mašinstvo i elektrotehnika.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U 2016. godini na sajtu je objavljeno gotovo 24 000 oglasa, što je za 29% više nego prethodne godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 205.000 kandidata. Prosečni broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 98. Na 5.30% objavljenih oglasa poslodavci su označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom. Najviše oglasa u trgovini Što se tiče kategorija u kojima je najviše objavljenih oglasa, situacija je slična kao i prethodne godine. Najviše postavljenih konkursa tokom 2016. godine bilo je u oblasti: trgovina/ prodaja, IT, administracija, pa potom mašinstvo i elektrotehnika. Najčešće raspisivani oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i telefonski operater. Nakon toga, našle su se i IT pozicije: Java programer, .NET developer i PHP programer. Na stranom jeziku objavljeno je 6630 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski jezik, potom nemači i mađarski. IT-jevci i dalje na ceni Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova od bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, .NET Developer, PHP programer, iOS Developer i Android Developer. Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači. Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2016. godine bilo teže pronaći posao su: poljoprivredni tehničar, turistički vodič, kontrolor prodaje i saradnik za unapređenje prodaje. Korisnici sajta najčešće su svojim prijateljima preporučivali oglase sledećih kompanija: NIS a.d., Coca Cola Hellenic Srbija d.o.o., Lidl Srbija KD, Keprom d.o.o. i Telenor d.o.o. Kandidati sa srednjom stručnom spremom najtraženiji Poslodavci su tokom 2016. u 60% oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu. Svaki treći kandidat ima 10 i više godina radnog iskustva, dok onih sa od 1 do 3 godine ima 23%. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro 7% kandidata.

BONUS VIDEO

Izbori sve bliži, spisak sve duži! Ko sve želi da bude PREDSEDNIK SRBIJE (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Infostud)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.