OVAKO JE IZGLEDALA PRVA SLAGALICA: Da li prepoznajete voditeljku sa slike? (FOTO)
Dragana Milićević i Nikola Nešković, Foto: RTS arhiva

SEĆANJE

OVAKO JE IZGLEDALA PRVA SLAGALICA: Da li prepoznajete voditeljku sa slike? (FOTO)

Okupljena je ekipa mladih inženjera, Tanja Valčić i Raka Dimitrijević i kompjuterski dizajner, slikar i vajar Luka Spajić

Objavljeno:

Pre skoro trideset godina, 22. novembra 1993. godine, u 18.30, na prvom programu RTS emitovana je prva emisija Muzičke slagalice. Autor emisije i prvi voditelj Muzičke slagalice bio je Nikola Nešković koji je emisiju vodio u paru sa Draganom Milićević, tada studentkinjom prava. Priča o stvaranju dnevnog kviza na programu RTS-a počela je u julu 1993. godine. Prvi koncept emisije napravljen je tokom avgusta, a početkom oktobra ponovo je pokrenuta priača i dobijen rok do prvog decembra.

Slagalica
foto: RTS arhiva

"Prvo je trebalo obezbediti kompjutere da bismo mogli uopšte da počnemo da radimo", seća se Nikola Nešković. "Uz pomoć sponzora dobili smo dva kompjutera 286. Počinjemo pripreme i ubrzo dolazimo u ćorsokak, kompjuterom 286 možemo da pripremimo emisiju ali ne i da je realizujemo. Na sreću, sponzori su razumeli naše potrebe i napravljena je konfiguracija koja je omogućila realizovanje kviza."

Okupljena je ekipa mladih inženjera, Tanja Valčić i Raka Dimitrijević i kompjuterski dizajner, slikar i vajar Luka Spajić. Za njih je to bio novi izazov, napraviti "igrice" za televizijski program. Za svaku igru je napravljen "vodič", - korak po korak sa tačnim objašnjenjima šta se vidi na televizijskom ekranu, šta vide takmičari na svojim ekranima, kada se šta pokreće, okreće, kada počinje da radi sat...

Slagalica, je tako postala prva u potpunosti kompjuterski realizovana emisija u istoriji RTS.

Koncept emisije je bio veoma jednostavan - 7 kratkih brzih igara, dva takmičara i voditelj i 30 minuta za realizaciju programa. U svakoj igri je traženo da ne bude suvoparnih pitanja i odgovora već da postoji zaplet, posebna dramaturgija - da postoji "igra". Zato su voditelji na početku svake emisije izgovarali i rečenicu "Hajde da se igramo!".

Reditelji Slagalice tih prvih godina bili su Dragan Marković, Dragomir Zupanc, Branko Mitić i prva žena filmski reditelj u Crnoj Gori Marija Perović.

Za voditeljskim pultom su, pored Dragane Milićević i Nikole Neškovića, bili odlični saradnici Ivan Bauer, Jelena Filipović, slikarka Mira Pešev, Tanja Veljković, Stanislava Pak pa čak i Ivan Mladenović koji je bio i voditelj Dnevnika.

Slagalica
foto: RTS arhiva

Radni naslov poduhvata Slagalica, bio je Muzička enigmatika, i u pripremu je bio uključen vrsni enigmata Tomislav Munišić. Već u avgustu je dobijen naslov Muzička slagalica, sa idejom da u svim igrama sve svira i peva. Tako je u scenografiji Biljane Ostojić bilo zamišljeno stepenište u okviru klavijature na kome svaki stepenik ima svoj zvuk. Kombinacijom koraka trebalo je izvoditi pojedine melodije. Nažalost, za ovu ideju nije bilo ni dovoljno novca ni tehničkih mogućnosti.

Zamišljena je i maskota koja je trebalo da bude nestašni saučesnik u svim igrama, brz i pokretan jer umesto nogu ima oprugu, feder i skakao je po igrama i tabelama. Luka Spajić mu je dao lik - veliki jajoglavi pametnjaković sa nesrazmernim naočarima. Rodio se Skočko.

Za igre u Slagalici korišćeni su enigmatski formati - piramida, kupa, klin, konjički skok, ukrštene reči i rebusi uz proverene igre - zadatke Slagalica sa devet zadatih slova, Moj broj - rešavanje računskih zadataka i naravno asocijacije. Svim tim igrama dodati su detalji, boje, brzina i atraktivnost kompjuterske realizacije. Igre su stalno dorađivane a uveden je i niz novih igara kao na primer berz, spajalica, pročitaj me, tangram, pentomino... Svaki segment emisije pratili su i zvučni efekti - okretanje brojeva, slova, tačan - netačan odgovor, otvoreno polje, tačno konačno rešenje, pobednik igre, pobednik emisije.

Organizovano je testiranje za takmičare i audicija za voditelje. Prvo testiranje u Beogradu - Pravni fakultet, sale nekih narodnih univerziteta, zatim Novi Sad, Kragujevac, Niš, Valjevo, Šabac, Užice, Kruševac, Subotica, Sombor, Zaječar. Na prvom testiranju bilo je oko 1000 kandidata. Već na drugom, posle pet meseci emitovanja, bilo ih je oko 5000 tokom dva dana testiranja u najvećem amfiteatru na Pravnom fakultetu.

Izbor voditelja je bio posebna priča. "Ja sam odmah bio određen da na početku vodim Slagalicu", a trebalo je izabrati voditeljku", kaže Nikola Nešković. "Kada je napravljen uži izbor od 10 devojaka, morao sam da se poslužim lukavstvom i da kolege iz informativnog programa pustim da prvi biraju, znajući kako oni vide voditelje. Moj favorit je bila lepa, za informativni program suviše lepa, studentkinja prava Dragana Milićević. Ona je za informativni program imala još jedan minus - bila je u najužem krugu za Mis Jugoslavije. I tako smo, bar za kratko vreme od par godina, dobili izuzetnu voditeljku."

Formiran je i žiri koji će pratiti regularnost takmičenja. Bili su to dr Egon Fekete, poznati pesnik Milosav Tešić, Vlado Šćepanović, dr Radmila Žugić.

Prva emisija u trajanju od 30 minuta snimana je skoro pet sati, a još šest je trajala montaža. Emitovana je 22. novembra u 18.30.

Nikola Nešković nastavlja svoja sećanja:

"U svakoj emisiji dobijamo nekog novog odličnog igrača. Da se setim samo nekih imena Omer Ekić, Đokić, Miroslav Cvetković iz Niša, Peruničić iz Kruševca, Dušan Nikić, Branko Zagorac, Zoran Jovanović i Radojica Ravić iz Crne Gore, Jan Bažik... Kada je Jan Bažik pobedio u drugom ili trećem ciklusu to je bilo slavlje u njegovom Bačkom Petrovcu gde je bio profesor u gimnaziji. Grad mu je bio napravio proslavu... Prijatelj iz rokenrol dana Bora Đorđević mi je već posle nekoliko nedelja javio da se više ne prezivam Nešković već Grešković, jer je otkrio jednu grešku. Već sledeće godine snimljena je i specijalna misija za Novu godinu u kojoj su se takmičile dve ekipe poznatih muzičara i pevača. Posle šestog ciklusa stiglo se i do prvog Superfinala i prvi super-pobednik bio je pravnik iz Kruševca Omer Ekić. Slagalica, je u tim prvim danima imala sreće jer nije bilo konkurencije. Svi su je gledali. TV Novosti su me 1995. godine proglasile za "Mr Lapsus"-a zbog rečenice "da u Slagalici imamo torbu u glavi", umesto "glave u torbi", na šta sam odmah rekao da je to i logično jer za učešće u Slagalici je potrebna puna torba podataka koje morate da nosite u glavi."

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.