OVO NIJE DRAKONSKI... Novosadski radio brutalno kažnjen!
Foto: Thinkstock

Pritisak na medije?

OVO NIJE DRAKONSKI... Novosadski radio brutalno kažnjen!

Kakvu poruku šalju sudije ovako brutalnim presudama i kome?
Objavljeno: 10:06h
foto: giphy

Kada su u pitanju tužbe za fotografije, šteta se po pravilu za svaku fotografiju obračunava po cenovniku Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, čak i u odnosu na tužioce koji uopšte nisu članovi ULUPUDS-a. Tako se sve fotografije, bez obzira na umetničku vrednost, vrednuju po cenovniku koji je propisan samo za fotografije velike umetničke vrednosti. Da sve bude još gore, čim se fotografija postavi na sajt medija, sudovi primenjuju dodatne koeficijente iz tog cenovnika, pa se događa da šteta za fotografiju koju je na sajtu lokalnog medija videlo deset ljudi, i koja definitivno nije umetnička fotografija, bude naplaćena po višestruko uvećanoj ceni umetničke fotografije.

Viši sud u Beogradu očigledno ne razume da nisu svi mediji veliki beogradski mediji, da nemaju veliko tržište kome se obraćaju i da ne mogu beogradski aršini da se primenjuju na medije iz manjih sredina koji se obraćaju manjim tržištima. Sudije se, tamo gde se drže prakse, drže prakse koja je ustanovljena u postupcima protiv beogradskih nacionalnih medija pa se tako isti iznosi dosuđuju Blicu, B92, kao i lokalnim medijima. Ti iznosi koje dosuđuju, za veliki nacionalni medij su beznačajni, ali male jednostavno mogu da u potpunosti uguše - Navodi 21.

foto: Thinkstock

Na obe presude uložene su žalbe.

Protest novinarskih udruženja i medijskih asocijacija

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da najnovije presude Višeg suda u Beogradu protiv 021 pokazuju da sudska praksa u Srbiji ozbiljno dovodi u pitanje opstanak medija, pogotovo lokalnih i regionalnih, a visine kazni potpuno su neusklađene sa njihovim finansijskim mogućnostima.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.