EVO ŠTA TREBA DA URADITE AKO SUMNJATE U POPISIVAČA: Iz RZS-a detaljno objasnili proceduru
Popis, Foto: TV PINK PRINTSCREEN

OBRATITE PAŽNJU

EVO ŠTA TREBA DA URADITE AKO SUMNJATE U POPISIVAČA: Iz RZS-a detaljno objasnili proceduru

Korović je istakao da građani često brinu ko im dolazi u domaćinstvo, što je, dodaje i opravdano

Objavljeno:

Za prva dva dana popisa, prvog i drugog oktobra, popisano je 430 hiljada stanovnika, rekao je za PINK Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji, počeo je u subotu 1. oktobra i trajaće narednih mesec dana. Na terenu je 15 hiljada popisivača, koji kako ističu nisu imali u to protekle nedelje problema na terenu, ali ni građani sa njima.

- Popis je krenuo u subotu u osam sati ujutru, popisivači svakoga dana do 20 sati uveče obilaze teren koji je njima opredeljen, od vrata do vrata, metodom intervjua, popisuju građane - rekao je Korović.

Kako kaže, popisuju se građani tako što popunjavaju obrazac "popisnicu" i popisuju se domaćinstva i stanovi kroz obrazac predviđen za to.

- Svaki popisivač ima svoju opredeljenu teritoriju, jasno zna granice svog popisnog kruga, i on je dužan da svoju teritoriju popiše do kraja oktobra meseca - rekao je Korović.

Korović je istakao da građani često brinu ko im dolazi u domaćinstvo, što je, dodaje i opravdano.

- Jako je važno da sa te strane treba da budu mirni. Naši popisivači su jasno obeleženi i svaki popisivač ima svoju legitimaciju - istakao je on.

1 / 5 Foto: Printscreen, Profimedia

Kako kaže, bilo koja sumnja da postoji kod građanina, oni mogu da pozovu nas centar i da provere da li je to naš popisivač.

- Možete dobiti informaciju od operatera u sveka nekoliko minuta - rekao je Korović.

Korović je rekao da, s obzirom da je pandemijsko vreme, nije problem ni da li će se popisivanje obaviti u dvorištu ili ispred stana.

- Ustavom garantovano pravo svakog građanina jeste da se ne izjasni na tri pitanje u vezi sa veroispovešću, nacionalnom pripadnošću i maternjim jezikom, ukoliko to ne želi. Međutim, želim da naglasim da je jako važno da se izjasnimo po tom pitanju - rekao je Korović.

Popisivač Tatjana Kilibarda rekla da do sada nije bilo problema, ističe da je jako zadovoljna.

- Do sada su svi građani hteli da se popišu. Dobila sam kraj u kojem živim, Čukaričku padinu - rekla je Kilibarda.

Kako kaže, u proseku zadržavanje traje oko 5 minuta po čoveku, a po domaćinstvu oko petnaestak minuta.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.