SRĐAN JE DAO ŽIVOT BRANEĆI NEZNANCA: 24 godine od smrti srpskog heroja iz Trebinja!
Foto: Printscreen, RTS

večna mu slava

SRĐAN JE DAO ŽIVOT BRANEĆI NEZNANCA: 24 godine od smrti srpskog heroja iz Trebinja!

Srđanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je ispunjavajući svoju ljudsku dužnost"
Objavljeno: 12:31h

Danas se navršavaju 24 godine od smrti Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinanja branio svog sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića. Aleksić je u januaru 1993. uspeo da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da tuku kundacima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od povreda je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine, podlegao povredama. Srđanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je ispunjavajući svoju ljudsku dužnost".

foto: Wikipedia

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđena na po dve godine i četiri meseca zatvora. Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece. Srđanu Aleksiću su posthumno dodeljena mnoga priznanja. Njegovo ime nosi jedna ulica u Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Pančevu.

BONUS VIDEO:

Inicijativa mladih za ljudska prava o INCIDENTU U BEŠKI!

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.