Pitali smo prosvetare da li im je do slavlja na Svetog Savu! Odgovori su depresivni!
Foto: Fonet

dižu glas!

Pitali smo prosvetare da li im je do slavlja na Svetog Savu! Odgovori su depresivni!

- Niko više ne obraća pažnju na obrazovanje. Kao da smo postali poslednja rupa na svirali - kažu nastavnici sa kojima smo pričali
Objavljeno: 17:11h

Danas Srpska pravoslavna crkva daje pomen svetitelju Savi Nemanjiću, najmlađem sinu srpskog župana Stefana Nemanje, a škole u Srbiji obeležiće Svetog Savu i školsku slavu u čast srpskog prosvetitelja.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Đaci i nastavnici prisustvuju priredbama, sečenju slavskog kolača, odlaze u crkvu.

OVAKVU TUČU MALOLETNIKA BEOGRAD NE PAMTI! Razdvajala ih Hitna, ZBOG OSVETE se udarali do besvesti!

Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu.

foto: Fonet

MAMA BOLI ME, A SUZE ME PEKU: Sin joj godinu i po dana iz škole dolazi u modricama! I NIKO NE REAGUJE! (FOTO)

Ovaj dan oduvek je uveseljavao đake i prosvetne radnike. Međutim, da li je nastavnicima i profesorima i dalje do školske slave pored silnih muka sa kojima se suočavaju?

Po svemu sudeći - teško.

Javnost je upoznata sa problemima sa kojima se prosvetari suočavaju. Nezadovoljni uslovima u kojima rade i načinom na koji se država ophodi prema njima, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) organizovala je Svetosavski protest u Domu sindikata.

foto: Fonet

Prosečne plate prosvetara koje su itekako male i niže od proseka, jedan su od glavnih problema. Oni traže uvođenje platnih razreda, jer kako kažu "veruju u pravdu i poštenje"

Više puta su istakli da nije dobro po samu državu da dozvoli da se obrazovanje sroza na tako niske grane.

Nastavnica građanskog vaspitanja u jednoj beogradskoj gimnaziji, u razgovoru za naš portal rekla je da je način ophođenja prema provetarima sramotan.

foto: Profimedia

- Niko više ne obraća pažnju na obrazovanje. Kao da smo postali poslednja rupa na svirali. Vlast se trgne samo kada izađemo na ulice. Smanjili su nam plate toliko puta do sad, ali i ja i sve moje kolege se trudimo da đacima pružimo kvalitetno znanje. Tražimo uvođenje platnih razreda koje je trebalo da bude sprovedno još 2015. godine, a od toga i dalje nema ništa. Da ne spominjemo to što svako malo pominju tehnološke viškove. Zar nije vlast rekla da je obrazovanje na prvom mestu? Onda primenite to u praksi! - apeluje naša sagovornica.

Učeteljica iz osnovne škole u Kragujevcu za Espreso je rekla da je situacija u prosveti sve gora.

- Naša profesija je izložena ruglu. Potrebno je poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u prosveti. Iako među profesorima i nastavnicima vlada opšte nezadovoljstvo, đaci ne trpe. Jednostavno, nadležena ministarstva ne obraćaju dovoljno pažnje na probleme sa kojima se prosvetni radnici susreću i to je najveća kočnica. Potrebno je da se što pre reaguje.

Tokom protesta održanog samo dva dana pred školsku slavu, prosvetari su nadležnom ministarstvu dali "domaći zadatak". Naglasili su da se Vlada obavezala da će doneti Zakon o platnim razredima kojim će se poboljšati metreijalni položaj prosvetnih radnika.

foto: Nebojša Mandić

- Vi sada imate situaciju da je doktor nauka, koji je igrom slučaja direktor jedne škole, plaćen manje od spremačice, tetkice ili osobe koja je sa najmanjim stepenom obrazovanja u Elektrodistribuciji - kaže Jasna Janković, predsednica USPRS.

Nakon toliko ponavljanja, ostalo nam je samo da vidimo da li će njihov glas dopreti do nadležnih.

Do tad - srećna slava đaci i prosvetari! Danas je, ipak, vaš dan!

BONUS VIDEO: MIŠA VACIĆ odgovra na pitanja čitalaca ESPRESA

(M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.