ONI TVRDE DA SE OVE 2 DRŽAVE NALAZE IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE! Istražili smo, pominje se POLA MILIONA ljudi!
Ilustracija, Foto: verdisgov.org, Društvene mreže

zanimljivosti

ONI TVRDE DA SE OVE 2 DRŽAVE NALAZE IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE! Istražili smo, pominje se POLA MILIONA ljudi!

U pitanju su dve samoproglašene mikronacije

Objavljeno:

Između Srbije i Hrvatske pre sedam godina, stvorile su se dve mikronacije kako tvrde tvorci istih.

Na sedam kvadratnih kilometara teritorije koja se nalazi između Srbije i Hrvatske postoji Liberland. Zvanično se zove Slobodna Republika Liberland, a ovu mikronaciju je proglasio češki političar Vit Jedlička i to 13. aprila 2015. godine dok je na inicijalnim izborima od prvih troje stanovnika, izabran kao prvi predsednik tzv. Slobodne Republike Liberland.

Teritorija je predmet spora Hrvatske i Srbije, trenutno pod kontrolom Hrvatske. Vlasti Republike Hrvatske, početkom maja 2015. godine zabranile su pristup tom području, a samozvanog predsednika Jedličku dva puta policijski pritvarali na manje od jednog dana zbog aktivnosti koje provodi na tom području. U toku je sudski spor zbog ovog događaja.

Ova mikronacija svoje uređenje temelji na političkoj ideologiji libertarijanizma. Po Ustavu Liberlanda pripadnici političkih ideologija poput komunizma, fašizma, nacional-socijalizma, Islamske Države, Al Kaide i drugih nisu poželjni u Liberlandu.

1 / 3 Foto: Printscreen/Google Maps

Zvaničan sajt Liberlanda iznosi tvrdnje da je „država“ stvorena u skladu sa međunarodnim pravom zbog aktuelnog teritorijalnog spora Srbije i Hrvatske. Od rata u bivšoj Jugoslaviji neke granične teritorije su bile sporne, poput Vukovarske i Šarengradske ade. Ipak, ni srpska, ni hrvatska država nije smatrala da je područje na kome je proglašen Liberland (lokalno poznato kao Gornja Siga) deo njene teritorije.

Zastavu koja se vijori u Gornjoj Sigi, postavio je Vit Jedlička i neki od njegovih saradnika istog dana kada je proglašena republika. Zastava se sastoji od žute pozadine (simbolizuje libertarijanizam) i crne trake postavljene kroz centar (simbolizuje anarhiju/ustanak) i grbom u centru. Jedlička je član Češke partije slobodnih građana, koja bazira svoje vrednosti na klasičnoj liberalnoj ideologiji.

Zastava Liberlanda
Zastava Liberlandafoto: Wikipedia

Jedlička je izjavio da ni Srbija, ni Hrvatska niti bilo koji drugi narod nisu izrazili pretenzije na ovu teritoriju kao svoju sopstvenu (Terra nullius). Samim tim, tvrdi on, njegova zemlja ne remeti ničiji suverenitet. Jedlička je u aprilu 2015. godine najavio da će zvanična diplomatska beleška biti poslata Hrvatskoj i Srbiji, i kasnije svim drugim državama, sa formalnim zahtevom za međunarodno priznanje Liberlanda.

Dana 18. decembra 2015. godine, Jedlička je održao događaj na kojem je predstavio prvu privremenu vladu Liberlanda i svoje ministre finansija, spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i pravde, kao i dva potpredsednika.

Pravni eksperti Srbije i Hrvatske tvrde da po međunarodnom zakonu, Jedlička nema pravo na ovu teritoriju. Sve je veće međunarodno interesovanje za Liberland, tako je Predsednik Jedlička posetio i učestvovao u brojnim emisijama i skupovima. Krajem 2016. godine posetio je Brazil, Sarajevo, Moskvu i mnoge druge skupove gde je propagirao ideju libertarijanske države.

Vit Jedlička
Vit Jedličkafoto: Wikipedia

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, je izjavilo: "U vezi sa informacijom, koja se pojavila u domaćim, stranim medijima i na internetu, da je Čeh Vit Jedlička, desničarski evroparlmentarac, 13. aprila 2015. godine, osnovao „državu Liberland“, Ministarstvo spoljnih poslova saopštava da je stav Republike Srbije u vezi sa državnom granicom, da se ona proteže sredinom plovnog puta na Dunavu, shodno zakonskom razgraničenju iz 1945. godine, i da „nova država“ nije formirana na teritoriji Republike Srbije."

Hrvatska je uspostavila policijske jedinice kako bi sprečila pristalice Liberlanda da dopru do ove teritorije. Ovo se smatra čudnim rešenjem jer Hrvatska ne priznaje ovaj prostor kao svoju teritoriju ali je ipak razmestila svoje jedinice van svoje teritorije.

U početku, češki novinari su mogli da uđu u prostor sa Jedličkom. Tim novinara iz srpskog javnog informativnog servisa Radio-televizija Vojvodine pokušao je da poseti oblast radi snimanja izveštaja za vesti. Oni su izvestili da im je hrvatska granična policija uskratila pristup bez pružanja bilo kakvog jasnog objašnjenja, i da je zastava uklonjena.

Bosanska grupa novinara iz Dnevnog avaza koji su pokušali da posete oblast rečeno je od strane hrvatske policije da je Hrvatska nameće kaznu od 2.500 kuna za one koji ulazi u zonu blizu granice sa kolima. Oni su pozajmili bicikle od lokalnog stanovništva, ali dok su pokušali da ponovo priđu području, naišli su na još jednu patrolu i nisu mogli da nastave pored graničnog ulaza.

- U toku je inicijativa da se organizuje fudbalski tim koji predstavlja Liberland u Međunarodnom fudbalu van okvira FIFA-e . Pavel Kosik, trener i organizator, navodi da je za cilj turnir u 2018, jer on ne misli da će njegov tim biti spreman na vreme za ConIFA svetsko prvenstvo u fudbalu u Abhaziji 2016., delimično priznatoj državi čiju teritoriju prisvaja Gruzija. - Tokom oktobra 2016. puštena je Android aplikacija Liberland E-residency. Ova aplikacija omogućava e-rezidentima pristup globalnom slobodnom tržištu. Kombinujući ideje servisa UBER, Fiver, Airbnb i eBay, pruža mogućnost da na osnovu GPS lokacije, korisnici mogu da ponude svoje usluge, besplatno, bilo gde u svetu. Uz integraciju sa Facebook, Linkedin i Bitcoin servisom, omogućava trenutno poslovanje po Liberland standardima. Plaćanjem dobrovoljnog poreza, korisnici stiču "zasluge" (merits) koje kasnije mogu da promene za punopravno državljanstvo Liberlanda.

- U Januaru 2017. član hrvatskog Sabora Ivan Pernar, pročitao je pismo Jedličke upućeno Saboru i hrvatskim građanima.

- U Aprilu 2017. godine je proslavljena je dvogodišnjica postojanja Liberlanda. Na svečanosti u mađarskom gradu Baja, prisustvovali su brojni gosti, a među njima je bio član hrvatskog parlamenta Ivan Pernar koji podržava Liberland i koji je ovom prilikom održao govor.

- U Junu 2017. godine, Jedlička je posetio Izrael i sastao se sa novinarima i pristalicama.

DRŽAVLJANSTVO

Prema zvaničnom sajtu, samo komuniste, neonacisti i drugi ekstremisti kao i lica sa krivičnim delima, ne ispunjavaju uslove za državljanstvo. Liberland je do sada primio oko 500.000 zahteva za državljanstvo.

Početkom maja 2015, Liberland izdaje prvih trideset državljanstava. Ovaj događaj je trebalo da se održi u Liberlandu, ali je hrvatska granična policija zaustavila grupu na ulasku u teritoriju Liberlanda sa hrvatske strane. Bilo je pokušaja da se pređe reka ribarskim čamcima sa srpske strane, ali je propao zato što lokalni ribari nisu imali dozvole za prevoz ljudi. Osim toga, srpska policija je obavestila Jedličku da će svi koji pokušaju ilegalni prelazak granice biti uhapšeni. Improvizovana Ceremonija je održana u Bačkom Monoštoru. Istovremeno, Jedlička je organizovao planove za još jedan pokušaj, putovanje iz Češke u Liberland Dunavom (koji predstavlja međunarodni plovni put).

Radna verzija predloženog ustava je napisana i revidirana nekoliko puta.

Glavni autor je Kacper Zajac, uz doprinos drugih volontera. Ustav se sastoji od četiri člana: Zakon o osnovnim pravima, zakonodavna vlast, izvršna vlast, i sudska vlast.

Liberland ima predstavništva širom sveta. Njihove lokacije uključuju Beograd, Berlin, Istanbul, Kamnik, Pasig i Prag, između ostalog.

U blizini Liberlanda, između Srbije i Hrvatske, nalazi se još jedna samoproglašena miktonacija Verdis, službeno Slobodna Republika Verdis. Ova samoproglašena je mikronacija smeštena na spornom komadu zemlje, odmah uz reku Dunav, lokalno nazvanom Džep-3 Hrvatske i Srbije granični spor. Mikronaciju je proglasio australijski aktivist Danijel Džekson, 30. maja 2019.

Teritorija je predmet spora između Hrvatske i Srbije, trenutno pod hrvatskom kontrolom. Obe zemlje odbijaju pravo na zemlju, jer Hrvatska tvrdi da teritorija pripada Srbiji, ali Srbija to odbija i tvrdi da pripada Hrvatskoj. Što daje prostora u legalnost odluke podnosiocu zahteva Verdisu.

Danijel Džekson drži zastavu Verdisa
Danijel Džekson drži zastavu Verdisafoto: printscreen/twitter/danieljacksonvs

Verdis teži međunarodnom priznanju od strane država članica UN kako bi dalje ostvario svoje ciljeve i težnje. Verdizijanska vlada želi da ostatak sveta Verdis vidi kao nezavisnu suverenu državu.

Vlada Verdisa je zvanično ponovo objavila nacionalne lične karte pod potpuno novim dizajnom. Ove kartice mogu naručiti građani Verdisa, navodi se na zvaničnom sajtu od marta ove godine.

Primer lične karte
Primer lične kartefoto: verdisgov.org

Podnošenje zahteva za Verdizijansku nacionalnu ličnu kartu se plaća, iako se očekuje da će se ova naknada vremenom smanjiti kako potražnja raste.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.