SPREMITE SE ZA POTOP I ZAHLAĐENJE: Meteorolog ĐURIĆ izneo NOVU PROGNOZU i OTKRIO kada stiže RAZVEDRAVANJE
Foto: TV PINK PRINTSCREEN

VREME U SRBIJI

SPREMITE SE ZA POTOP I ZAHLAĐENJE: Meteorolog ĐURIĆ izneo NOVU PROGNOZU i OTKRIO kada stiže RAZVEDRAVANJE

Srbija je pod uticajem ciklona, koji se sa severa Evrope premešta dalje na istok preko severoistoka kontinneta, a ujedno zahlađenje do naših predela doneo je i prodor hladnog fronta u sklopu ovog ciklona

Objavljeno: 20:42h

U toku večeri i noći u Srbiji novi talas obilnijih padavina i još jače zahlađenje. Na planinama regiona pao sneg. Već sutra sunčano, ali hladno, a u narednom periodu biće promenljivo i prohladno, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Današnji dan, podseća, protiče u znaku pravog jesenjeg vremena.

– Srbija je pod uticajem ciklona, koji se sa severa Evrope premešta dalje na istok preko severoistoka kontinneta, a ujedno zahlađenje do naših predela doneo je i prodor hladnog fronta u sklopu ovog ciklona. U ovom času iznad našeg područja formirao se i sekundarni ciklon i on će u nastavku večeri i noći premeštatati preko našeg područja i to svojim centrom preko Panonske nizije dalje na istok i severoistok preko oblasti Karpata i dodatno će jačati.

1 / 5 Foto: Nenad Kostić

Pod uticajem ovog sekundarnog ciklona, zapad i severozapad Srbije i Vojvodinu u ovom času je iz Bosne i Hrvetske zahvatio novi veoma snažan oblačni sistem sa kišom i obilnijim pljuskovima. Ovaj oblačni sistem u nastavku večeri premeštaće se i prema ostalim predelima Srbije, pa će u celoj Srbiji tokom večeri i noći biti oblačno i veoma hladno sa kišom i obilnijim pljuskovima, a ponegde se očekuju i pljuskovi sa grmljavinom. Očekuje se da padne dodatnih 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 30 litara – navodi Đurić.

Očekuje se da se usled izraženog gradijenta vazdušnog pritiska pojača severozapadni vetar i on će tokom večeri i noći biti umeren do jak, a u zadnjem delu ciklona sa severa i severozapada će preko Panonske nizije i iz oblasti Alpa doći do dodatnog prodora veoma hladne vazdušne mase.

Kiša, Nevreme
foto: Nemanja Nikolić

– Trenutne temperature kreću se od 10 na severu Srbije do 20 na jugu, u Beogradu je 13. Interesantno je da je trenutno Sjenica jedna od najtoplijih u Srbiji, jer je 18, ali će vrlo brzo prodor veoma hladnog vazduha tokom večeri doneti i Sjenici pad temperature za više od 10 stepeni. Tokom večeri i noći temperatura u Srbiji će se kretati od 8 do 14°C, na planinama od 3 do 9°C, a na planinama iznad 2000 metara u toku noći očekuje se da temperatura padne na 0°C, pa će kiša kratko preći u sneg – kaže Đurić.

Inače, sneg je jutros pao na planinama Slovenije i Austrije, a tokom dana i na Zavižanu, u Hrvatskoj, koji se nalazi na oko 1700 metara iznad Jadranskog mora, a temperatura je opala na 0 stepena, a u Krederici u Sloveniji na 2500 metara na -4, a sneg je zabeleo i niže planine u Austriji.

Kiša, Nevreme
foto: Nemanja Nikolić

– U toku večeri sneg se očekuje i na višim planinama Bosne i severa Crne Gore. Inače, ovo je prvi prodor veoma hladne vazdušne mase sa severa Evrope preko centralnih predela do našeg područja, koji je centralnoj Evropi i našem području doneo pravo jesenje vreme i prvi sneg na višim planinama i to svega nekoliko dana pre kalendarskog početka jeseni. Istovremeno, ispred hladnog fronta i dalje je vrelo, uz sunčano i pravo letnje vreme u Grčkoj, na istoku Bugarske i u Turskoj, uz temperature i do 35°C.

Upravio je velika temperaturna razlika iznad Balkana dovela i do jačih grmljavinskih oluja sa obilnim pljuskovima od Jadrana do našeg područja, jer su temperature u Sloveniji i na severozapadu Hrvatske i severu Srbije 10, a na jugu Grčke i istoku Bugarske 35. Naše područje bilo je razganičenje vreloj vazdušnoj masi sa juga i veoma hladnoj sa severa.

Kiša, Nevreme
foto: Nemanja Nikolić

Inače, jugozapadno visinsko strujanje donelo je do Srbije i čestice peska iz Sahare, pa je padala prljava, tj. obojena kiša, ali će od ovog trenutka veoma snažno severozapadno strujanje pročistiti atmosferu od peska.

– U Srbiji se u nedelju nakon kišovitog jutra, tokom prepodneva očekuje prestanak padavina i razvedravanje, pa će u nastavku dana biti sunčano, uz razvoj oblačnosti. U Vojvodini će razvedravanje uslediti već u drugoj polovini noći, pa će vedro biti od nedelje ujutro.

U prilog stabilizaciji vremena i razvedravanju ići će to što će snažan sekundarni ciklon početi da se preko Karpata udaljava dalje na istok, a sa severozapada i zapada će ojačati greben anticklona sa severa Atlantika. Usled takve sinoptičke situacije očekuje se razvedravanje, ali se očekuje snažno severno strujanje, pa će i dalje biti relativno hladno. Jutarnja temperatura u nedelju biće oko 10, a maksimalna dnevna od 16 do 20, u Beogradu do 18.

Sledeće sedmice Srbija će se nalaziti između anticiklona sa severozapada Evrope i ciklona sa istoka Evrope, pa se očekuje severno strujanje, što će i dalje uslovljavati relativno hladno vreme za ovo doba godine.

– U Srbiji u ponedeljak ujutro na jugu i jugoistoku Srbije vedro i veoma hladno, ponegde i maglovito, dok se na severu očekuje prolazno naoblačenje sa slabom kišom, koje će se tokom dana premeštati ka ostalim predelima Srbije, dok će vrlo brzo sa severa Vojvodine uslediti razvedravanje.

1 / 6 Foto: Emilija Jovanović

Jutarnja temperatura biće od 3°C na jugoistoku do 9°C na severu Srbije, maksimalna dnevna od 15°C na severozapadu do 23°C na istoku i jugoistoku Srbije. U utorak jutro vedro i hladno, tokom dana pretežno sunčano.

Maksimalna temperatura od 16 do 22°C. U sredu i u četvratak promenljivo oblačno, uz uslove za slabu kišu. Maksimalna temperatura od 15 do 20°C. I u Beogradu će sledeće sedmice jutra biti hladna, uz temperature do 10, a maksimalna dnevna od 16 do 18 stepeni.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 21 do 25°C, vidimo da će one u narednom periodu biti niže za oko pet stepeni, a ovo zahlađenje ujedno označava i da smo na korak od jeseni, koja i kalendarski počinje za nekoliko dana – podseća Đurić i dodaje da su padavine najopasnije padavine večeras i noćas.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.