Bruka: 15 SFRJ spomenika kojima se divi ceo svet, a mi smo ih zaboravili! (FOTO) (VIDEO)

zašto se stidimo naše prošlosti?

Bruka: 15 SFRJ spomenika kojima se divi ceo svet, a mi smo ih zaboravili! (FOTO) (VIDEO)

Većinu ovih skulptura naručio je Josip Broz Tito 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, kako bi mesta bitaka iz Drugog svetskog rata ostala zauvek upamćena
Objavljeno: 23:20h

U bivšoj SFRJ izgrađeno je nekoliko stotina spomenika koji su predstavljali u najvećem broju slučajeva svedočanstva hrabrih ljudi, dece, vojnih veterana, a koji su sad zaboravljeni ili veoma slabo posećeni. Brazilska grupa objavila spot snimljen na Tjentištu! (VIDEO) Većinu tih skulptura naručio je Josip Broz Tito 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, kako bi neka mesta bitaka iz Drugog svetskog rata ostala upamćena (Tjenetište, Kozara i Kadinjača), ili mesta na kojima su se nalazili koncentracioni logori (Jasenovac i Niš). Dizajnirali su ih razni skulptori (Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Miodrag Živković, Jordan i Iskra Grabul, između ostalih) i arhitekte (Bogdan Bogdanović, Gradimir Medaković...). Tokom 80-ih godina, ovi spomenici su privukli milione posetilaca godišnje, pogotovo mladih pionira u cilju patriotskog obrazovanja. Nakon raspada devedesetih godina, spomenici su uglavnom potpuno napušteni, a simbolična značenja su zaboravljena. Ovo su neki od najpoznatijih spomenika iz doba bivše Jugoslavije: 1. Kameni cvet je monumentalni spomenik posvećen svim žrtvama koje su stradale od strane ustaša u koncentracionom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. Autor spomenika je arhitekta Bogdan Bogdanović. Spomenik je završen i svečano otvoren 1966. godine.

Wikipedia/Bern Bartsch
2. Spomenik na Kosmaju. Podignut je 70ih godina prošlog veka, u čast boraca iz partizanskog odreda formiranog na Kosmaju, poginulih u toku Drugog svetskog rata. Njegovi kraci simbolizuju oštar ot por naroda u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika. Autori su vajar Vojin Stojić i arhitekta Gradimir Medaković.
Wikipedia/CrniBombarder
3. Spomenik na Sutjesci posvećen je velikoj bici u Drugom svetskom ratu. Delo je vajara Miodraga Živkovića i sastavni je dio memorijalnog kompleksa Dolina heroja, a u Spomen muzeju upisano je preko 7.000 imena palih boraca. U zlatno doba SFRJ obilazilo ga je gotovo milion ljudi godišnje.
Wikipedia
4. Kruševo u Makedoniji, osim kao rodni grad Toše Proeskog, poznat je i po vrlo neobičnom spomeniku, koji izgleda kao neki svemirski brod. Podignut je samo stotinak metara od prvih kruševskih kuća, u čast slavnom Ilindenskom ustanku i makedonskim borcima poginulim u NOB-u.

Bici na Kozari
Prijedormojgrad.com
rad vajara Dušana Džamonje iz 1967. godine u selu Podgarić u Hrvatskoj
Wikipedia/Magnusmanske
Petrovoj Gori
Wikipedia/High Contrast
Spomen Kosturnica u Velesu
Wikipedia/Rašo
Hrib svobode
u naselju Bubanj
Wikipedia/Mikica Andrejic
Kadinjača
Wikimedia/WhiteWriter
Sanski Most
sanskimost.com
Kosovska Mitrovica
Wikipedia/Tiia Monto
Trebjesa
Printskrin/Youtube
Smetovi

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.