JESTE LI IKADA VIDELI MAČKU DA TREPĆE? Otkrivena još jedna mačja TAJNA
Mačka, Foto: Profimedia

da li to one uošte rade?

JESTE LI IKADA VIDELI MAČKU DA TREPĆE? Otkrivena još jedna mačja TAJNA

Mačji kapci ne rade kao naši, uglavnom zato što ih imaju tri - gornje, donje kapke i treći kapak (takođe poznat kao nictitantna membrana) koji koriste za zaštitu očiju

Objavljeno:

Poznato je da mačke bulje, a vi ste dosad verovatno izgubili svako takmičenje u buljenju koje ste imali sa svojom mačkom.

Upravo iz tog razloga, sigurno ste se nekad zapitali da li mačke trepću - ikada? Iako ih možda niste uhvatili na delu, mačke zapravo trepću. Verovatno ste samo trepnuli i propustili mačji treptaj.

Mačka, Maca, Tigrasta maca
foto: Profimedia

Kako funkcionišu mačji kapci?

Mačji kapci ne rade kao naši, uglavnom zato što ih imaju tri. Imaju gornje, donje kapke i treći kapak (takođe poznat kao nictitantna membrana) koji koriste za zaštitu i pokrivanje očiju. Još jedna jedinstvena odlika mačjih kapaka je da se ne zatvaraju u potpunosti. Kada mačka trepće, donji i gornji kapak se pomeraju jedan prema drugom i čine delimični treptaj, a treći kapak se pomera dijagonalno preko oka. Zato se ponekad čini da vaša mačka žmirka.

Koliko često mačke trepću?

Mačke trepću prilično redovno, ali ne moraju to da rade tako često kao ljudi. To je zato što mačke moraju da paze na svoju okolinu kada love plen ili beže od predatora, i zbog mešavine sluzi, vode i ulja koje stvaraju žlezde unutar očnih kapaka i spoljašnjih ivica oka koje stvaraju zaštitnu suzu koja sporo isparava.

Zašto mačke trepću?

Mačke trepću da bi uklonile sve male čestice ili ostatke poput prašine i da bi im oči bile hidrirane (zbog čega uostalom i ljudi trepću). Pokreću suze po površini očiju, održavajući ih vlažnim. Njihov treći kapak se takođe proteže prema gore kako bi zaštitio oči od ogrebotina i traume, ili kao odgovor na upalu.

Zašto moja mačka sporo trepeće?

Studija koju su uradili Univerzitet u Portsmutu i ​​Univerzitet u Saseksu otkrila je da ako vaša mačka sporo trepće dok gleda u vas, to je njen način da vam se osmehne. Kada primetite da vaša mačka potpuno zatvara oči dok je blizu vas, to je povezano sa pozitivnim emocijama i znači da se oseća udobno i bezbedno. Ako želite, istraživači u studiji predlažu da oponašate polagano treptanje vaše mačke, jer ćete na taj način, kako kažu, kao da započnete razgovor s njom.

Maca, Mačka, Bela mačka, Bela maca
foto: Profimedia

Šta znači ako vaša mačka trepće više nego obično?

Ako vaša mačka trepće više nego obično, to može biti znak da nešto nije u redu. A pošto su oči toliko važne, poželećete da se što pre obratite svom veterinaru ako primetite nešto nenormalno.

Često treptanje može biti odgovor na upalu ili povredu i trebalo bi da ga proceni veterinar. Takođe obratite pažnju na bilo kakav iscedak, suzenje ili žmirkanje. Ovi simptomi mogu biti uzrokovani mnogim različitim problemima, kao što su: strani predmet u oku, izgrebana rožnjača, nenormalan rast trepavica, lacerations, zapaljenje unutar oka, glaukom.

Drugi znaci koji ukazuju da nešto nije u redu sa očima vaše mačke uključuju - dodirivanje očiju šapom, držanje jednog ili oba oka zatvorenim, nemogućnost treptanja i crvenilo očiju.

Svakako treba da odvedete svoju mačku kod veterinara što je pre moguće ako primetite da nešto nije u redu. Sada kada sigurno znate da mačke, u stvari, trepću, moći ćete da procenite kada je njihovo treptanje normalno i prirodno ili nešto zbog čega bi trebalo da brinete.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.