SRBI U PANICI ZBOG NESTAŠICE MLEKA: Agroekonomista otkrio šta nas čeka i zašto FALI MLEKA na rafovima
ilustracija, Foto: Printscreen, Profimedia

stanje u državi

SRBI U PANICI ZBOG NESTAŠICE MLEKA: Agroekonomista otkrio šta nas čeka i zašto FALI MLEKA na rafovima

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj muznih krava poslednjih 10 godina smanjen je za 55.000

Objavljeno:

Rafovi s mlekom u prodavnicama i marketima u Srbiji su poluprazni, a ponegde i prazni, a ove životna namirnice nedostaje jer je smanjen stočni fond, a smanjena je i produktivnost ovo muznih krava što imamo zbog suše, odnosno lošije ishrane.

Agroekonomista Milan Prostran kaže za Kurir da je mlečno govedarstvo u našoj zemlji u krizi od '90-ih godina prošlog veka.

- Broj muznih krava je od tada smanjen gotovo za duplo i to je osnovni razlog što mleka fali na tržištu. Ovo upozorenje stoji i posle popisa poljoprivrede 2012, kada je uočen veliki pad govedarske proizvodnje osnovnog stada krava muzara.

Nema razloga za brigu, neće biti nestašice jer će veliki trgovinski lanci uvozom mleka svoje rafove popuniti, pošto smo mi slobodno tržište bez ograničenja. Ovo smo osetili sada u kriznoj godini, kada su povremeni svetski poremećaji porasli do neviđenih razmera i nije samo naša specifičnost - kaže Prostran.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj muznih krava poslednjih 10 godina smanjen je za 55.000, a u oko 10.000 gazdinstava je proizvodnja mleka ugašena. U poslednje tri godine od domaćih farmera dobijamo znatno manje mleka.

1 / 3 Foto: printscreen/instagram/serbialive_beograd

U 2019. isporučivali su više od 1,5 milijardi litara mleka godišnje, dok su ove godine smanjili za 255 miliona litara, što na dnevnom nivou znači da imamo oko 700.000 litara mleka manje.

Skuplji i od mesa

Pirinač 1.099 dinara!

Cene pirinča su porasle čak 30 odsto od juna zbog nestašica ove žitarice. Kilogram italijanskog pirinča u marketima košta čak 1.099 dinara. "Prokuvani pirinač" stranog proizvođača košta preko 800 dinara, a na akciji se može naći i za 400.

Jedna poznata britanska mlekara najavila je da će uvesti oznaku "moguće zamrzavanje" za mleko i druge mlečne proizvode u pokušaju da smanji 70.000 tona otpada, koliko se ostvaruje godišnje.

Zamrzavanje hrane jedan od najjednostavnijih načina da se maksimalno iskoriste nedeljne zalihe i spreči bacanje namirnica, ali ne znaju svi da je potpuno sigurno zamrznuti mleko.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.