DANAS SLAVIMO SVETOG PROROKA MIHEJA: Predvideo je GDE ĆE SE RODITI ISUS HRIST, ovo su OBIČAJI koji se POŠTUJU!
Mihej, Foto: spc.rs

VAŽAN DATUM

DANAS SLAVIMO SVETOG PROROKA MIHEJA: Predvideo je GDE ĆE SE RODITI ISUS HRIST, ovo su OBIČAJI koji se POŠTUJU!

Po nekim crkvenim tumačenjima prorok Mihej je skončao prirodnom smrću

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog proroka Miheja drugog koji je predvideo gde će se roditi Isus Hrist.

Mihej je jedan od najvećih proroka pravoslavlja. On je gotovo ceo život proveo propovedajući svojim sunarodnicima o Bogu i proklinjao ih što su usvojili pogane običaje neznabožačke. Smatra se velikim protivnikom tadašnjih i tamošnjih vlastodržaca.

Prema predanjima prvo je predvideo da će zbog idolopoklonstva biti uništena prestonica izrailjskog carstva Samarija, a zatim Jerusalim, a onda se to i dogodilo kada Samariju razore Asirci, a Jerusalim Haldejci, a onda saopštio radosnu vest da će se Isus Hristos roditi u Vitlejemu.

1 / 3 Foto: Stefan Jokić

Po nekim crkvenim tumačenjima prorok Mihej je skončao prirodnom smrću, ali po drugoj verziji mnogima se nije svidela Mihejevo proročanstvo da će ''Jerusalim biti gomila kamenja'' pogotovo caru Judinu i ostalom narodu judejskom.

Ipak na osnovu nekih pominjanja Miheja II u knjizi proroka Jeremije, postoji i mišljenje da nije ubijen nego da je u miru skončao posle bogougodnog života, u svojoj postojbini, selu Morasi.

Veruje se da na današnji dan ujutru treba da se ode u crkvu i pomoli se ovom svetitelju, a da će on svakoga ko mu se obrati čista srca da zaštiti od zla i njegov dom da sačuva od nesreće.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.