POTRAŽNJA ZA PLINSKIM BOCAMA RASPLAMSALA SE NA PIJACAMA: U firmama drugačija situacija, boca od 10 kg skoro 10.000!
Ilustracija, Foto: Profimedia, PRINTSCREEN/HALLO OGLASI

da ne poveruješ

POTRAŽNJA ZA PLINSKIM BOCAMA RASPLAMSALA SE NA PIJACAMA: U firmama drugačija situacija, boca od 10 kg skoro 10.000!

U informaciji objavljenoj na internet stranici Srbijagas navodi da će od 1. avgusta cena gasa za snabdevanje javnih snabdevača biti 28,94 dinara po kubnom metru

Objavljeno:

Potražnja za plinskim bocama se rasplamsala, nakon povećanja cene gasa. Srbijagas je obavestio da je prirodni gas na slobodnom tržištu od 1. jula poskupeo za 12 odsto, te da će za krajnje kupce, koji imaju pravo na javno snabdevanja, od 1. avgusta skuplji je za devet odsto.

Na pijaci je potražna svakako porasla rekla je za Espreso prodavačica sa buvljaka, a cene su morali da povećaju zbog porasta cena svakodnevnih životnih namirnica. Takođe je istakla da je najveća potražnja za malim plavim "camping" bocama.

A male boce na pijaci sada možete naći po ceni od 120 do 150 dinara. Pre poskupljenja mogle su se naći i za 100 dinara.

Plinske boce
foto: Printscreen

Ekipa Espreso portala kontaktirala je firme u Beogradu koje se bave prodajom i punjenjem plinskih boca kako bismo proverili da je povećana potražnja za plinskim bocama i kod njih, ali smo dobili iznenađujuće odgovore.

- Povećana potražnja bila je u julu, sada se već malo smirilo. Cena nije promenjena, ali očekujemo menjanje. Sve to naravno, zavisi od NIS-a, rekli su nam iz jedne firme.

Drugi su pak mogli da se pohvale da su cene u padu.

- Nije povećana potražnja, poslujemo istim kapacitetom kao i do sada, ali je sada kuhinjska boca od 10 kilograma jeftinija za 100 dinara. Koštala je 2.500 dinara, sada je 2.400. To su punjenja koja su i najtraženija, rekli su nam iz firme koja se bavi samo punjenjem ili zamenom za prazne boce, ne vrše prodaju novih boca.

- Nove boce od 10 kilograma prodajemo za 9.800 dinara, cena je ista kao i pre najavljenog poskupljenja gasa, a potražnja se nije značajno povećala, kazali su iz treće firme.

Na sajtu za objavljivanje oglasa pronašli smo cene punjenja i zamene praznih boca za pune i cene se ne razlikuju značajno. Iste su kao i u registrovanim firmama.

1 / 5 Foto: Printscreen/Hallo oglasi

Podsetimo, cena gasa u Evropi uzletela je danas iznad 2.800 dolara za 1.000 kubnih metara prvi put od početka marta, nastavljajući uspon nakon izveštaja o obustavi protoka kroz gasovod Severni tok 1 na tri dana, počev od 31. avgusta, zbog radova na održavanju.

Gas za septembarsku isporuku na holandskom TTF čvorištu ugovara se po ceni od 2.862 dolara za 1.000 kubnih metara, odnosno za 275,965 evra po megavat-satu (MWh) po renutnom kursu evro/dolar,pokazuju podaci za londonske ICE berze, prenosi Tas s. Od početka današnjeg trgovanja, cena gasa je skočila za skoro 13 procenata.

orišćenja plinske boce u domaćinstvu:

- Bocu uvek treba držati u uspravnom položaju

- Nikada je ne stavljati u prostorije niže od površine, zato što je UNP teži od vazduha i pada na tlo i može doći do taloženja i stvaranja eksplozivne smese

- Preporuka je da se povremeno provetrava prostorija u kojoj se nalaze boce

- Nakon upotrebe obavezno zatvoriti ventil na boci

- Ne spajati bocu na trošilo bez regulatora pritiska i brtve

- Nikako ne pušiti ili prilaziti otvorenim plamenom pri radu s bocama

- Boce čuvati van domašaja dece

- Pridržavati se uputstava napisanih na samoj boci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.