UMRO ZORAN POPOVIĆ!
Foto: Profimedia

UPRAVO SAOPŠTENO

UMRO ZORAN POPOVIĆ!

Vreme i mesto sahrane Zorana T. Popovića biće naknadno određeni

Objavljeno: 18:26h

Jedan od najistaknutijih srpskih aforističara Zoran T. Popović preminuo je danas u 65. godini u Pančevu, nakon kraće bolesti, saopštio je Beogradski aforističarski krug.

Popović je rodjen 1957. godine u Somboru, tokom karijere je radio u "Utvi", bio je direktor Doma kulture u Kačarevu kod Pančeva i bio je osnivač medjunarodnog festivala humora i satire "Žaoka", koji je održavan u Kačarevu.

Najviše je pisao satirične aforizme, ali i kratku formu o ženama i muškarcima, o sportu i za decu. Aforizme je objavljivao u Ježu, Pančevcu, Politici, Novostima, Danasu, NIN-u, Književnim novinama i drugim.

1 / 4 Foto: Profimedia

Autor je dvanaest zbirki aforizama. Prva njegova knjiga, pod naslovom "Organizovano rasulo" pojavila se 1994. godine, a poslednja, nazvana "Dodjoh, videh, prebegoh" publikovana je 2019. godine.

Laureat velikog svetskog priznanja "Fondacije Nadži Naman" iz Libana za ukupan kreativni doprinos svetskoj satiri postao je 2015. godine, a sledeće, 2016. bio je pobednik medjunarodnog Festivala aforizama "Torino in sintezi" u Torinu, u Italiji.

Osvajač je prvih nagrada za aforizme na međunarodnim festivalima u Beogradu, Pljevljima, Danilovgradu, Šapcu i Čajetini, kao i ; Novembarske nagrade Grada Pančeva u oblasti kulture.

Zastupljen je u antologijama aforizama i satire koje su objavljene u Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Poljskoj, Sloveniji, Rumuniji, Italiji, Španiji, Rusiji i drugim državama.

Bio je član Udruženja književnika Srbije, Beogradskog aforističarskog kruga i Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva.

Vreme i mesto sahrane Zorana T. Popovića biće naknadno određeni.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.