SEDMI TALAS KORONE RAZLIČIT OD PRETHODNIH PO UZRASTU INFICIRANIH: Povećava se broj zaražene dece!
Foto: Marina Lopicic

dragiša mišović

SEDMI TALAS KORONE RAZLIČIT OD PRETHODNIH PO UZRASTU INFICIRANIH: Povećava se broj zaražene dece!

Poslednji izveštaji o hiljadama zaraženih koronavirusom u toku jednog dana i porastu broja preminulih, zabrinuli su mnoge

Objavljeno:

Olivera Ostojić iz Dečje bolnice "Dr Dragiša Mišović" kaže za RTS da se povećava broj zaražene dece i da je karakteristika ovog talasa to što su zaražena najmlađa deca, od mesec do mesec i po dana. Kao i u ranijim talasima, dodaje, deca nemaju teške kliničke slike, ali su hospitalizovana zbog svog uzrasta, koji je najosetljiviji.

Poslednji izveštaji o hiljadama zaraženih koronavirusom u toku jednog dana i porastu broja preminulih, zabrinuli su mnoge.

Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje bolnice "Dr Dragiša Mišović", rekla je u Jutarnjem programu da se poslednjih par nedelja povećava broj zaražene dece.

Dr Dragiša Mišović, Bolnica Dragiša Mišović
foto: printscreen/youtube

"Ono što je karakteristika ovog talasa je da su najmlađa deca zaražena. Juče smo imali 26 dece koja su bila kovid pozitivna, a većina, preko 60,70 odsto, su deca od mesec do mesec i po dana", navodi Ostojićeva.

Kao i u ranijim talasima, dodaje, deca nemaju teške kliničke slike, ali su hospitalizovana zbog svog uzrasta, koji je najosetljiviji.

"To su deca koja imaju neku povišenu temperaturu, 38,5 i 39, odbijaju obroke, pospana su, uznemirena. Beba koja tako izgleda mora da se hospitalizuje, da dobije terapiju, da se po protokolu obradi laboratorijski i da se eventualno neka dodatna antibiotska terapija uključi. Deca su dobro, to nije teška klinička slika, ali zbog uzrasta i temperature koja traje po par dana neophodna im je bolnička opservacija", navodi Ostojićeva.

Dodaje da u bolnici nema školske ni predškolske dece.

"Druga kategorija dece koju primamo su ona sa nekim hroničnim bolestima, koji već moraju biti na nekim terapijama ili ispitivanjima, a pozitivna su na kovid 19", navodi Ostojićeva.

Dragiša Mišović
foto: Espreso.co.rs

Kada je reč o razlici između simptoma kovida 19 i obične prehlade, kaže da su simptomi blagi i šaroliki, i da se jedino testiranjem može sa sigurnošću utvrditi da li je neko inficiran ili ne.

Ističe da je situacija pod kontrolom. "Nema upala pluća, nema teških kliničkih slika", zaključuje doktorka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.