OVO SU NAJČEŠĆA IMENA ZA DECU ROĐENU 2021. NA SEVERU KOSOVA: Svako ima jaku simboliku
Beba, Foto: Profimedia

SPISAK

OVO SU NAJČEŠĆA IMENA ZA DECU ROĐENU 2021. NA SEVERU KOSOVA: Svako ima jaku simboliku

U Zubinom Potoku rođeno je 49 mališana

Objavljeno: 11:26h

Bogdan, Vasilije, Aleksandar i Petar, Mila, Sofija, Dunja i Anastasija, najčešća su muška i ženska imena, koja su protekle godine roditelji iz četiri srpske opštine na severu Kosova davali svojim naslednicima.

"U opštini Kosovska Mitrovica u 2021. rođeno je 113 dece, 68 dečaka i 45 devojčica. Posebna je porodica Vuković, ona je protekle godine dobila deseto dete", kaže za Kosovo onlajn šef Službe dečije zaštite Opštinske uprave Kosovske Mitrovice Đorđe Vučičević.

Najčešće ime za dečaka u ovoj opštini bilo je Bogdan, a za devojčicu Mila. Kod dečaka slede Dušan, Aleksej i Andrej, a kod devojčica Irina, Nikolija i Sara.

"U Opštini Leposavić je do 28. decembra bilo prijavljeno 108 beba", navodi šef Odeljenja za društvene delatnosti u Opštini Leposavić Ivan Simonović.

1 / 4 Foto: Profimedia

On ističe da ovo nije konačan broj, jer roditelji decu prijavljuju i sa nekoliko dana kašnjenja.

"S obzirom na to da se žene iz najsevernije opštine na Kosovu porađaju u porodilištima u Severnoj Mitrovici, ali i u Novom Pazaru pošto nam je blizu i ovaj grad u centralnoj Srbiji, roditelji sa nekoliko dana zakašnjenja prijavljuju svoju novorođenu decu", kaže Simonović.

Kako navodi, rođeno je 59 dečaka i 49 devojčica.

"Tokom godine koja je za nama rođen je nešto veći broj dečaka i roditelji su im najčešće davali ime Vasilije, dok je ime Sofija bilo najčešće kod devojčica", dodaje Simonović.

U Zubinom Potoku rođeno je 49 mališana. Ovde "vode" devojčice. Njih je 29, a dečaka 20. Mame i tate su najčešće birali imena Aleksandar i Anastasija.

U Zvečanu se tokom 2021. godine rodila 41 beba, 25 devojčica i 16 dečaka, a najpopularnija ženska imena bila su Dunja i Darija, a muška Petar i Bogdan.

(Espreso / Kosovo online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.