POZNATI METEOROLOG OTKRIO ŠTA NAS ČEKA U AVGUSTU: Nema kraja vrućinama, ovo je tek ZAGREVANJE! (FOTO)
Foto: TV Pink Printscreen

ZNA SE

POZNATI METEOROLOG OTKRIO ŠTA NAS ČEKA U AVGUSTU: Nema kraja vrućinama, ovo je tek ZAGREVANJE! (FOTO)

Najtoplije će biti danas i sutra. U subotu će biti 40 i 41 stepen.

Objavljeno: 09:59h

Meteorolog Goran Mihajlović je otkrio kakve nas vremenske prilike očekuju u avgustu.

Kako je i upozorio RHMZ na visoke temperature Srbiju je pogodio još jedan toplotni talas koji će trajati do kraja jula. Meteorolog Goran Mihajlović je za Kurir govorio o aktuelnom toplotnom talasu, ali i predviđanjima vremenskih uslova za avgust.

"Najtoplije će biti danas i sutra. U subotu će biti 40 i 41 stepen. Manji pad temperature od nedelje do srede od 33 do 35 stepeni, na jugu do 37. Padavine, ako ih bude su retke. Neko ozbiljnije osveženje se ne očekuje do kraja jula", kaže Mihajlović.

"Ako posmatramo višegodišnje proseke u prethodnih 50 godina, možemo reći da su ovo vrednosti znatno iznad srednjih. Podsećam, 24. jula 2007. zabeležen je apsolutni rekord u Smederevskoj Palanci od 44,9. Sada se rekordi obaraju u Velikoj Britaniji", dodao je on.

Vrućina, Toplota, Beograd, Podne, Topli dani u Beogradu, Rashlađivanje, Toplotni udar
foto: Aleksandra Čolić

U avgustu takođe vrelo

U avgustu će se zadržati toplo vreme, tri stepena viša od uobičajenih, ali padavine će biti u granicama proseka, od 40 do 50 milimetara. U prvoj polovini meseca treba očekivati novi toplotni talas", rekao je Mihajlović.

Velike vrućine nisu jedini problem, već i odsustvo padavina što deluje loše na poljoprivredu.

"Ove godine smo imali deficit padavina, iz proleća smo ušli s manjkom. Početkom jula imali smo padavine pljuskovitog karaktera što ne pogoduje poljoprivredi. Ovo jesu nepovoljne prilike, a kad pratimo trend prethodnih godina, možemo govoriti o višedecenijskom procesu, sa sušnim letima. Sedamdesetih smo imali samo par dana preko 35 stepeni, a sad je to standard za većinu leta", kazao je on.

Za kraj, meteorolog je dao savet građanima kako da se sačuvaju od visokog UV zračenja.

"Indeks UV zračenja je veoma visok, preporuka je da se u najtoplijem delu dana između 11 i 17 izbegavate direktno sunce ako možete", rekao je za kraj.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.