ZAVRŠEN PROGRAM "TVRĐAVA MIRA" EVROPSKE PRESTONICE KULTURE: Održana premijera filma "Liberta-rađanje grada"
Foto: NS EPK 2022, Printscreen, Youtube

NOVI SAD

ZAVRŠEN PROGRAM "TVRĐAVA MIRA" EVROPSKE PRESTONICE KULTURE: Održana premijera filma "Liberta-rađanje grada"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je sa više od 700 Novosađana premijeri filma “Liberta” na Petrovaradinskoj tvrđavi

Objavljeno:

Premijerom prve filmske sage o Novom Sadu "Liberta-rađanje grada", koju potpisuju Žanko Tomić i Gvozden Đurić, završen je program "Tvrđava mira" Evropske prestonice kulture.

Od statusa slobodnog kraljevskog grada, preko Srpske Atine, pa do današnje Evropske prestonice kulture, Novi Sad je jedan od retkih gradova Evrope koji je dobio prvu filmsku sagu o rađanju grada - Liberta, a premijera ovog ostvarenja ostavila je snažan utisak na sve koji su 17. jula, pod otvorenim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi uživali u ovom umetničkom delu.

1 / 4 Foto: Instagram milosvucevic_gradonacelnik

Radnja filma se zasniva na oslobođenju Novog Sada i dobijanju statusa jedinstvenog grada - status koju je Novi Sad izvojevao mirnim putem. Marija Terezija je 1. februara 1748. godine izdala povelju kojom je Petrovaradinski šanac uvršten u red slobodnih kraljevskih gradova, čime je Novi Sad iznikao iz mira i danas obeležava svaki 1. februar kao Dan Grada, kada se dodeljuje i tradicionalna Februarska nagrada za najznačajnija dela i postignuća građana i građanki Novog Sada.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je sa više od 700 Novosađana premijeri filma “Liberta” na Petrovaradinskoj tvrđavi.

-Ujedinjeni žitelji Petrovaradinskog šanca su 1748. godine kupili od bečkog dvora status slobodnog kraljevskog grada. Zahvaljujući tome, dobili su veliku samoupravu, uživajući privilegiju kolektivnog plemstva na teritoriji grada a Petrovaradinski šanac je tada dobio novo ime, Novi Sada.Bilo je to vreme brojnih promena, Rata za austrijsko nasledstvo, razvojačenja Vojne krajine i brojnih migracija. Ovaj film na umetnički slobodan način prikazuje događaje i proces iz tog perioda. Posebno me raduje jer je ovo prvi snimljeni film koji se bavi ovim delom istorije našeg grada i iskreno se nadam da će ih u budućnosti biti još više - napisao je gradonačelnik ovim povodom na svom Instagram profilu.

Programski luk"Tvrđava mira" bavio se promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njihovih posledica, tragajući za kulturom mira, sećanja i promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje. Oko tih ideja se do nedelje, 17. jula, okupilo 1.500 umetnika iz trideset zemalja, koji su se predstavili publici na gotovo 150 događaja a film “Liberta - rađanje grada” je završnica ovog programskog luka koja je još jednom glasno uzviknula najjaču poruku mira.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.