NA BAZENIMA SVE VRVI OD URINARNIH INFEKCIJA, GINEKOLOG OTKRIVA KAKO DA SE ZAŠTITITE: Ovo su GLAVNI SIMPTOMI!
Foto: Printscreen/Facebook/Han Info

oprez

NA BAZENIMA SVE VRVI OD URINARNIH INFEKCIJA, GINEKOLOG OTKRIVA KAKO DA SE ZAŠTITITE: Ovo su GLAVNI SIMPTOMI!

Ginekolog savetuje kako da se zaštitite od urinarnih infekcija koje vrebaju na bazenima!

Objavljeno:

Urinarne infekcije veoma su čest pratilac leta, a najlakše ih "pokupimo" na bazenima. Ginekolog dr Vanja Milošević je u Jutarnjem programu na TV Prva dao nekoliko saveta kako da vam ovaj problem ne upropasti letnje uživanje.

"Što se tiče bazena, poseban osvrt je na njihovu mikrobiološku ispravnost. Imate kombinaciju nečega što se zove velika temperatura spolja i vlažnost i to je idealno pogodno tlo za razvijanje gljivica, parazita, bakterija, i kao rezultat toga imamo uglavnom neke infekcije koje su mešane, u smislu i ginekološka, ali s obzirom na blizinu urogenitalnog trakta mi to često podvodimo kao urogenitalne infekcije. Ono što je najčešće razlog zbog čega nam se pacijentkinje javljaju su upravo ti simptomi, peckanja, svraba, nekad neprijatan miris, često mokrenje, ojedi oko urogenitalne regije i ono što može da se desi su čak i bolovi u maloj karlici".

Dr Milošević kaže da postoje neke stvari koje možemo da uradimo kako bismo sprečili da do infekcije dođe.

"Kad su žene u pitanju, da češće menjaju kupaće kostime, da koriste čiste, svoje peškire jer većina tih infekcija se i dešava zbog te velike vlage. Obavezno tuširanje posle korišćenja bazena jer u tim bazenima izvori infekcije mogu da budu kako sami učesnici kupanja, mnoge stvari možemo da prenesemo kroz vodu, ali i zbog toga što su sredstva u bazenu, u smislu velike količine hlora i svega onoga što ide kao dezinfekcija, to bitno remeti tu bakterijsku floru kod žena, snižava kiselost i kao rezultat se javljaju ovi simptomi o kojima sam pričao".

Ginekolog ističe da je obavezno i tuširanje pre ulaska u bazen, kao i korišćenje prostora za dezinfekciju nogu jer "većina infekcija ide upravo od tih gljivičnih infekcija koje idu s nogu".

Bazen
foto: RINA

"Tuširanje posle bazena i ono što mislim da je interesantno, bitno je i unošenje tečnosti, posebno leti jer to ispiranje koje vršimo pomoću tečnosti je najidealnije što možemo sebi da uradimo. Naravno, i vitamini, voće i povrće jer ti prirodni antiseptici, kako ja to volim da kažem, često se nalaze upravo u tom voću i povrću".

Dr Milošević apeluje na sve dame da na pojavu prvih simptoma – svraba, peckanja, otežanog mokrenja, čestog mokrenja ili bola u donjoj karlici, odu kod lekara.

Prepone, Noge, Mokrenje, Vagina, Žena, Butine
foto: Profimedia

"Najvažnije je da bi na pojavu prvih simptoma trebalo uraditi analize vaginalnog sekreta i cervikalnog brisa, urina i urinokulture, da bi se postavila dijagnoza i adekvatno se lečilo. Nikako se ne lečiti na svoju ruku".

Ginekolog dodaje da u lečenju ovih infekcija mogu da pomognu i neki čajevi.

"Prirodni uroantiseptici, uvin čaj, koji smo zaboravili, nezaslađen i rashlađen je najbolja stvar koju možemo za svoj organizam da uradimo. Zaboravili smo čajeve od kopriva, brusnica, to su sve prirodni antioksidanti koji mogu bitno da pomognu u lečenju simptoma koji mogu da nam zagorčaju letovanje", poručio je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.