LEKARI SU IZDVOJILI 3 NAJVAŽNIJE STAVKE U TESTU KRVI: One otkrivaju STANJE ORGANIZMA, evo kako da ih TUMAČITE!
Ilustracija, Foto: Petar Lazović

STANDARDNA PROCEDURa lekarskog pregleda

LEKARI SU IZDVOJILI 3 NAJVAŽNIJE STAVKE U TESTU KRVI: One otkrivaju STANJE ORGANIZMA, evo kako da ih TUMAČITE!

Kako da protumačite testove krvi i na šta oni tačno ukazuju?

Objavljeno: 07:51h

Test krvi je standardna procedura za svaki lekarski pregled. Tek nakon što doktor dobije rezultate, on će propisati lečenje. Zašto se takva pažnja posvećuje krvi i na koje indikatore treba da obratite posebnu pažnju?

Određeni testovi krvi mogu da ukažu na brojne patološke promene u telu, a lekari su izdvojili tri najvažnija.

Leukociti

Uloga leukocita u ljudskom telu je da prikažu stanje imuniteta. Leukocitoza (povećana stopa) se obično deli u dve kategorije: fiziološku i patološku. Prva je povezana sa teškim fizičkim naporima, jakim, preobilnim obrocima i trudnoćom. Druga može biti povezana sa akutnom gnojnom infekcijom, oštećenjem tkiva, krvarenjem, leukemijom.

1 / 3 Foto: Petar Lazović

Hemoglobin

Njegova uloga je da transportuje svež kiseonik do svih organa i uklanja ugljen-dioksid iz tela. Povećanje hemoglobina kod novorođenčadi je fiziološko. Patološko povećanje je povezano sa urođenim srčanim oboljenjima ili dehidracijom.

Trombociti

Oni igraju važnu ulogu u sistemu koagulacije krvi. Ako je indeks nenormalno povišen, to može da ukaže na bolest koštane srži, hroničnu mijeloičnu leukemiju, hemoragičnu trombocitemiju ili multipli mijelom. Pored toga, neki karcinomi u ranoj fazi takođe mogu da izazovu abnormalno povećanje trombocita.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.