MALA EMILIJA ČUVA STOKU, I ŽELELA BI DA IMA KUPATILO: Težak život devojčice sa juga i NJENIH STARIH RODITELJA
Foto: Printscreen/Facebook/Тамара Мисирлић

poziv za sve humane ljude

MALA EMILIJA ČUVA STOKU, I ŽELELA BI DA IMA KUPATILO: Težak život devojčice sa juga i NJENIH STARIH RODITELJA

Porodicu je obišla Tamara Misirlić, humanitarka iz Vranja, ne bi li unela malo svetlosti u trmuran život Markovića

Objavljeno:

Selo Buštranje pripada oštini Vranje i udaljeno je dvadesetak kilometara od sedišta opštine. Bilo je nekada poznato po najkvalitetnijem grožđu i vinima u Pčinjskom okrugu, a pominje se da je navodno na tlu Buštranja rođen vizantijski imperator Vetranio.

U selu sada živi svega nekoliko stotina duša. Među njima je i Emilija Marković (14), koja živi sa iznemoglim i starijim roditeljima. U kući bez kupatila, bez ikakvih primanja, ova devojčica dane provodi čuvajući stoku.

Porodicu je obišla Tamara Misirlić, humanitarka iz Vranja, ne bi li unela malo svetlosti u trmuran život Markovića.

Danijela Marković je majka četvoro dece.

- Živimo skromno, nemamo nikakva primanja. Živimo od stoke. Deca su otišla jer ne mogu da opstanu ovde. Imam dve ćerke i dva sina. Ćerka se udala, ne može da mi pomogne, a mi smo s ovim detetom ostali ovde da živimo. Raskućili smo se, to mi je mnogo teško, nemamo ni put, i da neko hoće ne može da dodje da nas obiđe. Struja nam je slaba, aparati ne rade. Niko nas ne obilazi - priča majka.

Emilija je skromna devojčica koja i na pitanja tako odgovara, pomalo stidljivo. Na pitanje je l' težak život na selu, kratko odgovara sa "da". Na pitanje da li ima neku želju, tiho odgovara "da", ali ne želi odmah da kaže o čemu se radi.

Volela bi, priznaje na kraju, da ima kupatilo u kući koja je inače u katastrofalnom stanju.

Za igračke je verovatno malo kasno, pošto Emilija ima već 14 godina, ali svaka devojčica želi da joj ostane bar neko lepo sećanje na detinjstvo, omiljena igračka, lutka, plišani meda.

Ova porodica živi u uslovima nedostojnim čoveka, i potrebna joj je naša pomoć. Ukoliko želite da pomognete Emiliji i njenim roditeljima to možete da učinite preko računa za donacije Fondacije "Tamara Misirlić": 200-3453980101008-90, a kao svrhu uplate navedite "pomoć Emiliji".

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.