U NOVOM SADU UPRILIČEN DOČEK ZA ORGANIZATORE I UČESNIKE KAMPA ZA SRPSKU DECU IZ REGIONA (FOTO)
Foto: Promo

KAMP ZA SRPSKU DECU IZ REGIONA

U NOVOM SADU UPRILIČEN DOČEK ZA ORGANIZATORE I UČESNIKE KAMPA ZA SRPSKU DECU IZ REGIONA (FOTO)

Nadam se da će i odavde deca moći da vas posete, da vide gde živite, da razumeju gde se sve priča srpski jezik, rekao je Vučević

Objavljeno: 20:53h

U Gradskoj kući je upriličen doček za organizatore i učesnike Kampa za srpsku decu iz regiona, koji će nekoliko dana boraviti u Srbiji. Kamp se organizuje treći put sa cilјem očuvanja srpske tradicije, jezika i kulture.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pozdravio je decu i organizatore poželevši im dobrodošlicu u njihov Novi Sad i njihovu Srbiju.

Miloš Vučević
foto: Promo

-Drago mi je što ćete biti nekoliko dana u poseti vašoj i našoj Srbiji, da možete da se upoznate sa svojim drugarima, da možete da slobodno razgovarate na svom jeziku, da pišemo našim pismom, da vidite koje je sveukupno bogatstvo našeg naroda bez obzira gde živi, kao što je i nama drago uvek kada obiđemo sve one krajeve gde živi srpski narod i vidimo koliko smo toga uradili za sveukupnu evropsku kulturu i civilizaciju. Nadam se da će i odavde deca moći da vas posete, da vide gde živite, da razumeju gde se sve priča srpski jezik, gde su sve naše crkve, gde je sve naša kultura i zašto moramo jedni druge da podržavamo, da se čuvamo i da budemo zajedno - rekao je gradonačelnik Vučević.

Tokom boravka u Republici Srbiji, 36 dece uzrasta od 10 do 14 godina iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije će, pored Novog Sada, posetiti i Beograd, Vrbas, Sremske Karlovce, manastire Fruške gore, a učesnici kampa će imati priliku da se upoznaju sa svojom istorijom, jezikom, kulturom, da obiđu različite spomenike kulture, muzeje i turističke atrakcije.

Miloš Vučević
foto: Promo

Organizatori Kampa su poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije Sanja Lakić i direktor Fonda za izbegla, raselјena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo koji je takođe pozdravio sve prisutne.

Miloš Vučević
foto: Promo

-Kamp za decu iz regiona osmišljen je tako da deca iz zemalja u regionu, ovaj put iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, upoznaju istoriju Srbije, srpskog naroda, svoju kulturu, jezik, da posete brojne institucije, ustanove ali i da vide prirodne lepote i turističke potencijale naše Srbije. Sa druge strane je cilj i da se oni međusobno upoznaju, da steknu neka nova prijateljstva, da možda u nekom narednom periodu organizujemo uzvratne posete a to je da ovakvi kampovi budu u zemljama u regionu i da kroz ovakve aktivnosti upoznamo srpsku zajednicu u tim zemljama i na taj način gradimo sabornost i mostove saradnje - istakao je Ćutilo.

Miloš Vučević
foto: Promo

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.