EVROPSKI ZVANIČNIK O PRESUDI NEDELJNIKU NIN: Uticaće negativno na medije u Srbiji! (FOTO)
Foto: Fonet

pobunio se!

EVROPSKI ZVANIČNIK O PRESUDI NEDELJNIKU NIN: Uticaće negativno na medije u Srbiji! (FOTO)

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava, Nils Muižnieks rekao je, povodom presude Višeg suda u sporu ministra policije Srbije i nedeljnika NIN, da bi ona mogla negativno da utiče na slobodu medija
Objavljeno:

Muižnieks je na svom profilu na Fejsbuku napisao da srpsko sudstvo treba da bude u skladu sa praksom Evropskog suda, kada se radi o kleveti.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Fonet

Političari sa svoje strane treba da budu otvoreni za neinhibiranu javnu kritiku i treba da spreče akcije koje bi mogle da imaju negativan efekat na slobodu izražavanja, posebno novinara, naveo je Muižnieks.

- Zabrinut sam da bi na slobodu medija mogla negativno da utiče presuda Višeg suda u Beogradu da u slučaju klevete kazni politički nedeljnik NiN bude novčano kažnjeg zbog nanošenja štete reputaciji ministra unutrašnjih poslova Srbije nakon što jer juna 2016. objavljen članak o rušenju objekata u Savamali, napisao je Muižnieks.

Vučić Modiju: Hvala Indiji, dođite u Srbiju!

Prema njegovim rečima, kada se radi o kleveti onda se mora voditi računa o slobodi izražavanja kako je to garantovano članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i ne treba imati previše zaštitnički odnos prema pitanjima reputacije ili izricati pravne lekove ili kazne koji mogu imati negativni uticaj na slobodu izražavanja ili javnu debatu.

Prema praksi Evropskog suda, granice prihvatljive kritike su "šire kada je reč o političarima nego kada je reč o privatnom licu", dodao je komesar.

Kako kaže Muižnieks, političari su neminovno izloženi proceni svake reči i dela i stoga moraju pokazati veći stepen tolerancije.

Ministar policije, Nebojša Stefanović dobio je spor na sudu protiv nedeljnika NIN, a glavni urednik tog nedeljnika Milan Ćulibrk najavio je da će se žaliti na presudu.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.