MNOGI SRBI SE ZOVU MILAN, A POJMA NEMAJU OVO: Evo šta to ime ZAPRAVO ZNAČI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

prelepo!

MNOGI SRBI SE ZOVU MILAN, A POJMA NEMAJU OVO: Evo šta to ime ZAPRAVO ZNAČI!

Ime Milan je defiitivno jedno od naših imena koja su poznata širom sveta

Objavljeno:

Ime Milan je naše domaće narodno ime, koje se nalazi na top listama popularnih imena širom sveta. Saznajte kako stranci tumače ime Milan i gde se ime Milan daje devojčicama.

Šta Znači Ime Milan?

Milan je je slavenski muško ime . Ženski oblik je Milana ili Milena. Ime Milan je narodno domaće ime, i najviše se koristi upravo kod nas , ali i u Češkoj, Slovačkoj, Pooljskoj i svim zemljama bivše Jugoslavije. Ime je izvorno umiljeni oblik ostalih slavenskih imena koja su započinjala s "Milo-" (slavenska često korištena reč za ljubazno, drago i milo stvorenje). Više od 50 primera možete naći dole pri dnu teksta. No ime Milan je defiitivno jedno od naših imena koja su poznata širom sveta. Ono se čak daje i devojčicama, ne samo dečacima, a u raznim delovima se tumače drugačije.

Ime Milan je Međunarodno

Ime Milan je staro domaće ime. No za sve roditelje koje traže međunarodno ime za sina, Milan bi mogao biti idealan izbor. Jer ono je, što bi u Srbiji rekli „Svetsko a naše!“.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kako stranci tumače ime Milan:

Za jedne, Milan je naziv mesta koji se odnosi na jedan od najvećih gradova u Italiji - Milano. Milano su prvobitno naseljavla keltska plemena, još vekovima pre Hrista. Stoga je po nekim tumačenjima ime Milan izvedeno iz drevnih keltskih jezičkih elemenata, opisujući naselje koje se nalazi u "sredini ravnice". Ovo bi bilo logično, jer se Milano nalazi na ravnicama regiona Lombardije u Italiji. Drugi izvori sugerišu da se ime izvodi iz keltske reči koja označava „svetilište“.

Ipak, pored moguće povezanosti internacionalnog imena Milan sa istaknutim italijanskim gradom, neosporno je da je Milan muško ime slavenskog porekla. Zanimljivo je da se Milan smatra ženskim nazivom među Amerikancima, ali kao muško ime je popularno osim kod nas, još i u Belgiji, Holandiji, Mađarskoj i slavenskim zemljama (ponajviše u Češkoj). Sa slavenske perspektive, Milan je definitivno muško ime. Napominjemo da je ženski oblik- Mila, takođe prisutna na svetskim top listama najomiljenijih imena. Dakle ako hoćete deci dati naša međunarodna imena, a rado biste izbegli biblijska- Milan i Mila su idealan izbor!

POPULARNOST IMENA MILAN

Ime Milan jeste u modim, ali definitivno ne spada među pomodna imena, i na našim prostorima je bilo prisutno i pre sto godina. Danas se najviše koristi kod Srba, ali nije bilo retkost ni kod Hrvata. Iako je popularnost u zadnjih par godina malo opala, ime je ipak konstantno prisutno među 50 najomiljenijih muških imena na području Srbije.

Tako se u Beogradu 2017. našlo na 41. mestu. U Republici Srpskoj je zauzelo nešto bolju poziciju. No ipak najbolje je Milan prošao u sred Nemačke. Na top listi su se u Nemačkoj našli i Milan i Mila a i Milana.

Oblici i Nadimci Imena Milan

Sva slavenska imena koja močinju sa „mil“, ili „mio“ su izvedena od istog korena reči . Trenutno su najpopularniji: Milan, Mila, Milana i naravno Milica. No imena koja su skoro nestala sa scene, ali ič valja pomenuti su:

Miona, Milena, Milana, Milanka, Milada, Miladin, Mileva, Mileta, Miomir, Milorad, Milenija, Milenka, Miladija, Milanko, Miladinka, Milen, Milentije, Milašin, Milevka, Milas, Miomire, Milat, Miomirka, Miodrag, Mile, Milenko, Milinko, Mile, Milanče, Mića, Mićko, Miroslav, Milomir, Milutin, Milivoje, Milija, Milka, Miloš, Miljan, Milika, Miljenko, Milijan, Mile, Milance, Mileta, Milentije, Miloica, Milkan, Mikan, Milča, Milica, Mika, Mileva, Milka, Mila, Milijana, Miluna, i, Milojka, Milina.

Pesme o imenu Milan

Ime Milan je opevano u mnogim narodnim pesmama. Izdvajamo staru narodnu pesmu „Moj Milane, jabuko sa grane:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.