Od 1. januara se ne overavaju stare zdravstvene knjižice, potvrde važe do dobijanja elektronskih!
Foto: Nemanja Pančić

RFZO saopštio

Od 1. januara se ne overavaju stare zdravstvene knjižice, potvrde važe do dobijanja elektronskih!

Kako je navedeno, potvrde o podnetom zahtevu za zamenu zdravstvene knjižice zdravstvenom karticom ne mogu se koristiti u zdravstvenim ustanovama prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu
Objavljeno:

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je danas da od 1. januara više ne izdaje i ne overava "stare" (papirne) zdravstvene knjižice.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako je navedeno, osigurana lica kojima su pre 1. januara overene "stare" zdravstvene knjižice, zdravstvenu zaštitu ostvaruju na osnovu tih knjižica, i to do isteka overe, odnosno do uručenja nove zdravstvene kartice.

Osiguranici koji su podneli zahtev za elektronsku karticu a ista još nije uručena, nakon isteka overe "stare" zdravstvene knjižice, ili u slučaju gubitka overene "stare" zdravstvene knjižice, zdravstvenu zaštitu ostvaruju na osnovu "Potvrde PZK" koju izdaje matična filijala Republičkog fonda.

Potvrda se izdaje samo ukoliko je izmiren dospeli doprinos.

foto: Filip Plavčić / Fonet

Kako je navedeno, potvrde o podnetom zahtevu za zamenu zdravstvene knjižice zdravstvenom karticom ne mogu se koristiti u zdravstvenim ustanovama prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, jer ona služi isključivo kao dokaz o podnetom zahtevu za zamenu isprave zdravstvenog osiguranja.

Deca, trudnice i porodilje sve do uručenja nove zdravstvene kartice, mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira što ona nije overena, navode iz RFZO.

Uručenjem zdravstvene kartice, stare zdravstvene knjižice, kao i "Potvrde PZK" prestaju da važe, odnosno automatski se poništavaju.

RFZO navodi da se i u narednom periodu nastavlja prijem zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica zdravstvenim karticama i podseća da se zahtevi mogu podneti na šalterima Republičkog fonda, tako i putem Portala e-Uprava ili na šalterima JP "Pošta Srbije".

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.