OBELEŽEN SVETSKI DAN DAVALACA KRVI: Davanje krvi je čin solidarnosti
Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, Foto: Promo

crveni krst vojvodine

OBELEŽEN SVETSKI DAN DAVALACA KRVI: Davanje krvi je čin solidarnosti

Za ostvarenih 100 davanja u prethodnoj godini, plaketu su dobila 2 davaoca, za 75 davanja 16, a za 50 davanja 54 davaoca

Objavljeno:

Doprinos koji je medicini, a i samom čovečanstvu, učinjen kada je Karl Landštajner otkrio krvne grupe, je nemerljiv. Za svoje otkriće je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu a na datum njegovog rođenja obeležava se Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Na ovaj dan posebna pažnja usmerena je na podizanje javne svesti za potrebom i važnošću sigurne i blagovremene snabdevenosti krvlju, te je Crveni krst Novog Sada, a kao sastavni deo Crvenog krsta Vojvodine i Crvenog krsta Srbije, obeležio ovaj dan dodelom priznanja pojedincima koji su jubilaran broj puta dali krv kao i kolektivima koji su zaslužili priznanje “Široko srce”.

Za ostvarenih 100 davanja u prethodnoj godini, plaketu su dobila 2 davaoca, za 75 davanja 16, a za 50 davanja 54 davaoca. Plaketu “Široko srce” za 2021. godinu dobilo je 9 kolektiva.

1 / 11 Foto: Promo

Ovim povodom, uz divljenje i čestitke dobrovoljnim davaocima krvi, koji predstavljaju primer koji se treba pratiti, obratili su se zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, predsednik Crvenog krsta Novog Sada dr Bratoljub Brkljač, v.d. direktora Zavoda za tranfuziju krvi Vojvodine prim. dr Nevenka Bujandrić i sekretar Crvenog krsta Dragan Lazić.

Svečanost su upotpunili i učenici Muzičke škole “Isidor Bajić” a na Trgu slobode, istovremeno je postavljen štand Crvenog krsta Novog Sada uz moto ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji glasi - “Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života”.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.