Da li ste znali da smo na dan Božića izgubili NAJVEĆEG SRPSKOG GENIJA?
Foto: Profimedia

DA SE NE ZABORAVI!

Da li ste znali da smo na dan Božića izgubili NAJVEĆEG SRPSKOG GENIJA?

Genijalni Srbin iz Like, kralj struje, pronalazač, bez kog bi današnja tehnologija bila nemoguća Nikola Tesla umro je na pravoslavni Božić 1943. godine

Objavljeno:

Nikola Tesla rođen je u porodici pravoslavnog sveštenika 10. jula 1856. godine u Smiljanu, današnja Republika Hrvatska.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tesla nije bio jedinac. Njegovi roditelji Milutin i Georgina osim njega imali su sina Daneta i ćerke Angelinu i Milku, starije od Nikole i Maricu najmlađe dete u porodici Tesla.

Ime Nikola dobio je po dedi sa očeve strane. Školovanje je započeo u rodnom mestu, gde je proveo najbezbrižnije godine svog života.

U jednom nesrećnom slučaju poginuo je sin prvenac porodice Tesla, zbog čega su se kasnije preselili u Gospić. Tamo je mladi Nikola nastavio školovanje. Nakon završetka osnovne i srednje škole njega je morila činjenica da će nakon toga morati da nastavi porodičnu tradiciju i da postane sveštenik. Po završetku karlovačke gimnazije, na raspustu, vrativši se u Gospić mladi Tesla se razboleo od kolere.

KOLIKO JE SAMO BIO U PRAVU! Ovako je Tesla predvideo 21. vek, ratove i život na zemlji! (VIDEO) (FOTO)

foto: Giphy

- U jednom od samrtnih trenutaka za koje su mislili da su mi poslednji, otac je uleteo u moju sobu. Još uvek pamtim njegovo bledo lice dok je pokušavao da me razveseli, nesigurnim glasom. Rekoh mu: - Možda bih mogao da se oporavim ako mi dopustiš da studiram tehniku.

- Ići ćeš u najbolju tehničku školu na svetu, odgovorio je svečano, a znao sam da tako i misli.

Zrak smrti zaista postoji! FBI objavio dokumenta Teslinog super oružja! (FOTO)

Kako je, zaista, i usledio čudesan oporavak, kao što mu je otac i obećao Nikola Tesla je 1875. godine upisao Višu tehničku školu u Gracu. Na tim, toliko željenim studijama, Tesla je iskazao više nego potrebnog interesovanja za savladavanje predmeta. Na taj način je želeo da svome ocu pokaže kako nije pogrešio što mu je dozvolio da se posveti izučavanju tajni matematike, fizike i mašinstva. I tako je i te kako uspelo. Iako njegov otac nije pokazivao interesovanje za njegove studije on je nizao uspeh za uspehom.

Godine 1879. Nikola Tesla počeo je da radi kao pomoćni inženjer u Mariboru. Iste godine umro mu je otac i da bi ispunio očevu zelju da završi fakultet 1880. Tesla upisuje fakultet u Pragu. Nekoliko godina, koje su usledile, predstavljale su značajan period u karijeri Nikole Tesle.

Nakon rada u Budimpešti u Centralnom telefonskom uredu, usledio je izum obrtnog magnetnog polja (februara 1882.). Te iste godine na preporuku svojih predpostavljenih dobio je zaposlenje u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu.

Da je ovaj Teslin izum zaživeo, ne bi nikad bilo ratova! (FOTO) (GIF) (VIDEO)

Čuveni Tesla
Čuveni Teslafoto: Profimedia

Tu je proveo dve godine na raznim i vrlo odgovornim poslovima a kako njegovo umeće nije moglo da prođe nezapaženo preporučen je i samom Edisonu. Edison je u to vreme bio najznačajnija ličnost tehnike u Americi, heroj elektrike koga je slavila cela nacija. On je Tesli 1884. godine dao posao u svojoj laboratoriji u Njujorku, ali njihova saradnja nije dugo trajala.

Tridesetog jula 1891. Nikola Tesla je dobio američko državljanstvo. Dobar deo 1892. Tesla je proveo u Evropi. Te godine Tesla je ostao i bez drugog roditelja. Umrla mu je majka i taj gubitak mu je strašno teško pao.

Izjave poput “Kako signalizirati na Mars” ili “Rasturanje tornada” i nisu baš doprinosile njegovom ugledu. Tada su se više smatrale plodom bujne mašte nego li mogućim naučnim dostignućima. Tesla je nekako opstajao uz pomoć prijatelja i skromne penzije koju je nerado prihvatio od tadašnje jugoslovenske vlade. Njegovo zdravlje se značajno pogoršalo nakon smrti njegovih prijatelja.

Tesla je svetu doneo mnogo, ali tajna koju je poneo u grob, bila bi njegovo najveće dostignuće! (GIF)

Skoro sam, bez porodice, i samo u društvu sestrića Save Kosanovića (sin Marice Kosanović) i par prijatelja, Tesla se retko pojavljivao u javnosti u poznim godinama svog života. Izuzetak je bila poseta Kralja Petra II Karađorđevića koji je došao da se upozna sa Teslom u njegovom apartmanu u junu 1942.

U osamdeset i sedmoj godini u hotelu Njujorker 7. januara 1943. godine prestalo je da kuca srce ovog naučnika.

Posmrtni ostaci jednog od najvećih ljudi, koji su živeli u prošlom veku, nalaze se u muzeju Nikole tesle u Beogradu u urni idealnog sfernog oblika.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Dragulji kvantne fizike: Da li je stvarnost stvarna? Ne znate? Pitajte nobelovce! (FOTO)

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Prvi je Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu, 1937. godine i istu je odbio.

Pogledajte ih još jednom: 11 legendarnih fotografija koje su obeležile 20. vek! (FOTO)

Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.

Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja, tesla.

Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Šta želite političarima za Novu godinu?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.