Slavimo Božić 7. januara, ali da li ste se ikada zapitali ZAŠTO? Jedan kalendar je to mogao da promeni!
Deljenje česnice u Beogradu, Foto: Reuters

ne slave svi kao mi

Slavimo Božić 7. januara, ali da li ste se ikada zapitali ZAŠTO? Jedan kalendar je to mogao da promeni!

Većina hrišćanskih vernika u svetu slavi Božić po Gregorijanskom kalendaru, dok manji deo hrišćana. medju koima i Srbi, Božić praznuje 7. januara, po Julijanskom kalendaru

Objavljeno: 23:26h

Gregorijanski ili "novi" kalendar nazvan je po papi Grguru XIII, koji ga je uveo papskom bulom 1582. godine. Taj kalendar odmah su prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo i ostale katoličke zemlje.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Protestantske zemlje prešle su na Gregorijanski kalendar mnogo kasnije, a pravoslavne tek u 20. veku. Julijanski kalendar, koji je uveo Julije Cezar 46. godine pre nove ere i koji se od Greogrijanskog razlikuje za 13 dana, međutim, i danas koriste neke nacionalne pravoslavne crkve, među kojima su srpska, crnogorska i makedonska. Božić prema Julijanskom kalendaru 7. januara slave i ruska i gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj.

Milutin Milanković
Milutin Milankovićfoto: Profimedia

Na novi kalendar prešle su i grčka, rumunska, bugarska pravoslavna crkva, ali one nisu prihvatile gregorijanski kalendar, već revidirani ili reformisani Julijanski kalendar, po predlogu naučnika Milutina Milankovića. Milankovićev kalendar je nastao 1923. Njime je za većinu pravoslavnih crkava prekinuto 340 godina raskoraka između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara, koji je u međuvremenu postao međunarodni kalendar. Milankovićev kalendar važi za precizniji od Gregorijanskog, pošto po njemu do 2800. godine ne bi došlo ni do kakvog razmimoilaženja sa starim kalendarom.

Da i Srbi slave Božić i Srpsku Novu godinu po Milutinu Milankoviću, onda bi ove praznike obeležavali 13 dana ranije odnosno poštujući kalendar svetski poznatog geofizičara, klimatologa i astronoma.

Služenje liturgije
Služenje liturgijefoto: Beta

Milankovićev kalendar ukratko

Na Julijanski kalendar treba dodati 13 dana koji predstavljaju razliku u računanju vremena koja se akumilirala od pravljenja prvog kalendara 325. godine u Nikeji.

Svi meseci u godini imaće isti broj dana. Februar će imati 28 dana u prostoj godini, a 29 dana u prestupnoj.

Postoje dve vrste godine: prosta (neprestupna) sa 365 dana i prestupna sa 366 dana. Prestupna će biti svaka četvrta godina, odnosno ona koja je deljiva sa brojem 4 bez ostatka.

Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save
Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Savefoto: Reuters

RASKORAK

Prema Gregorijanskom kalendaru, sadašnja razlika od 13 dana u odnosu na Julijanski 2100. godine povećaće se na 14 dana. Razlika između dva kalendara je u tome što Gregorijanski ima 97 prestupnih godina u svakih 400, a Julijanski ih ima 100. Prema Julijanskom kalendaru, prestupna je svaka četvrta godina, dok je Gregorijanskim kalendarom uvedeno takozvano sekularno pravilo da su godine deljive sa 100 (sekularne godine) obične, osim ako su deljive sa 400, kada su prestupne. Tako su, na primer, 1700, 1800, 1900. i 2100. godina prestupne po Julijanskom, a obične po Gregorijanskom kalendaru.

Bonus video:

Želje političara čitaocima Espresa

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.