Ovo je TUŽNA SLIKA Srbije: Ni petina zemlje nije pokrivena kanalizacionom mrežom!
Foto: Nebojša Mandić

Mnogo smo zaostali

Ovo je TUŽNA SLIKA Srbije: Ni petina zemlje nije pokrivena kanalizacionom mrežom!

"U EU je prosečna pokrivenost kanalizacijom 70 ili 80 odsto, u Srbiji je 17 odsto, ni Beograd nije potpuno pokriven" izjavila Tanja Miščević
Objavljeno: 03.01.2017. 08:06h
  • 5

Šefica srpskog tima za pristupne pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je danas da Srbija ima problem otpadnih voda ali da se o tome ne govori, jer druge "velike" teme skreću pažnju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

"To se neće naći na naslovnim stranama novina. Problem otpadnih voda je problem lokalnih samouprava, koje treba da izrade projekte. Zašto sada moramo da pričamo o tome? U EU je prosečna pokrivenost kanalizacijom 70 ili 80 odsto, u Srbiji je 17 odsto, ni Beograd nije potpuno pokriven", navela je Miščević gostujući u Kažiprstu.

Prema njenim rečima, to jeste tema, međutim velike političke teme oduzimaju pažnju.

Ona je istakla da u pregovorima sa EU nije sve politika, već mora da se obratiti pažnja i na ekologiju, poljoprivredu, zaštitu hrane, vladavinu prava.

"Za usklađenost po pitanju životne sredine po pravilima EU potrebno je izdvojiti i više od 11 milijardi evra", navela je Mišćević.

foto: Nebojša Mandić

Prema njenim rečima, zna se da za ta pitanja treba najviše para i vremena, te da je potrebno da prođe neko vreme od momenta članstva, jer taj država sama ne može da obezbedi već nam je potrebna je pomoć iz fondova EU.

Miščević je takođe navela da se nada će iskustvo sa blokiranjima otvaranja poglavlja ostati u prošloj godini, kao i da je primer Hrvatske dokazao da bilateralna pitanja uvek treba rešavati bilateralno.

"Mora se prosto računati da se takve stvari dešavaju, to ne mora da bude Hrvatska, već bilo koja druga država. Te države žele da zaštite svoje interese, mi želimo da zaštitimo sopstvene interese", rekla je Miščević gostujući u Kažiprstu.

Ona je dodala da su u protekloj godini pored nekoliko poglavlja otvorena dva pitanja o Zajednici srpskih opština na KIM i energetici, o čemu se u narednom periodu očekuju rezultati.

Osvrnula se i na vladavinu prava i probleme koji postoje u našim institucijama, kao i na izbore koji će se održati ove godine.

"Problem nisu izbori, već ono što se dešava između njih", zaključila je Miščević.

(Espreso.rs / RTV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media