"JADNIČAK ZALUTAO": Svi gledaju u ČUDU, šta je ovo usred noći PROŠETALO Novim Sadom?! (VIDEO)
lisica u Novom Sadu, Foto: Printscreen/Reddit/u/LouCuts

"usred grada novog sada"

"JADNIČAK ZALUTAO": Svi gledaju u ČUDU, šta je ovo usred noći PROŠETALO Novim Sadom?! (VIDEO)

Jedan od korisnika Redita napisao je da misli da je u pitanju šakal, a drugi je naveo da su ove životinje gotovo svakodnevna pojava u Engleskoj

Objavljeno:

Da prisustvo lisica u Novom Sadu nije tako retka pojava govore i naslovi u medijima u poslednjih par godina.

Često i sami građani fotografišu ili snimaju ove divlje životinje dok "šetaju" Petrovaradinskom tvrđavom, centrom ili dvorištima porodičnih kuća.

Ako je suditi prema najnovijem snimku, lisice su se ponovo vratile u Novi Sad.

Naime, na platformi Redit objavljen je video sa pomenutom životinjom kao glavnim akterom, a ono što su mnogi primetili jeste da lisica deluje izmoždeno i izgladnelo.

Lisica je, kako se navodi, primećena na Limanu.

Jedan od korisnika Redita napisao je da misli da je u pitanju šakal, a drugi je naveo da su ove životinje gotovo svakodnevna pojava u Engleskoj.

"Ovo je u Engleskoj uobičajeno. Kum se preselio u London. Prvih meseci ih je gotivio, sad mu probile mozak dranjem i zapišavanjem dvorišta.", glasi jedan od komentara ispod objave.

1 / 3 Foto: Profimedia

Prof. dr Olivera Bjelić Čabrilo prethodno je za portal Mojnovisad.com izjavila da su se gradske ili urbane lisice prilagodile ishrani iz smeća ljudskog porekla, koje je postalo za njih lako dostupan izvor hrane.

– Takođe, u gradovima sa obiljem podruma, napuštenih objekata, (upravo su primer Limani) i prisustvom kanalizacione mreže, omogućen je život velikom broju pacova i miševa kojima se ove urbane lisice rado hrane. Na raspolaganju su im i gradski golubovi i druge ptice. Noćne šetnje među zgradama su normalne zato što one i jesu noćne životinje i tada upravo kreću u potragu za hranom. U svetu već odavno postoji kategorija urbane lisice. Grad sa najvećom populacijom ovih životinja smatra se London. Naravno, ne radi se o novoj vrsti lisice, već o jedinkama koje su bile primorane da uđu u gradove, tu su našle izvor hrane i sklonište, te su se prilagodile i ostale. Sada su već generacijama tu i postale su ovisne o čoveku – objašnjava profesorka sa PMF-a.

Posebnu, i možda najveću pažnju javnosti u Srbiji, ova životinja je privukla kada se odomaćila u čačanskoj bolnici. Tada je šetala internim odeljenjem i krišom jela hranu namenjenu pacijentima.

Upravnik čačanske zoo-higijene Aleksandar Maksimović naveo je da su postavljeni kavezi kako bi se lakše savladala i uhvatila ova divlja životinja.

"Postavili smo kaveze u krugu bolnice i na ulazu u interno odeljenje kako bismo pokušali da uhvatimo ovog predatora na zahtev direktora čačanske bolnice Miroslava Sretenovića", rekao je tada za RINU Maksimović.

lisica u Čačku
lisica u Čačkufoto: RINA

Podsetimo, pre dva meseca pisali smo o šakalima u Beogradu, a stanovnici pojedinih naselja kao što su Kaluđerica, Mirijevo i Karaburma svedočili da su ih viđali.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.