MNOGI NE ZNAJU ZAŠTO JE SPOMENIK U ŠUMARICAMA BAŠ TOG OBLIKA: Ono što simbolizuje SLAMA SRCA!
Šumarice, Foto: Wikipedia

tuga za stradalima

MNOGI NE ZNAJU ZAŠTO JE SPOMENIK U ŠUMARICAMA BAŠ TOG OBLIKA: Ono što simbolizuje SLAMA SRCA!

Spomenik je delo vajara Miodraga Živkovića i izgrašen je 12 godina nakon masakra

Objavljeno:

21. oktobra 1941 godine, u Šumaricama nemački okupatori streljali su 3000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta.

Među streljanim licima bilo je 300 učenika kragujevačkih osnovnih i srednjih škola i 15 dečaka čistača obuće starosti izmešu 12 i 15 godina.

U znak sećanja na žrtve koje su tog dana tragično stradale izgrađen je 1953. godine spomen park "Kragujevački oktobar". U spomenutom kompleku nalazi se nekoliko spomenika sa simbolilčnim značenjem i jedan muzej.

Najprepoznatljiviji među snjima je Spomenik streljanim đacima i profesorima koji je delo vajara Miodraga Živkovića i koji je izgrađen 1963. godine. Spomenik je napravljen od betona i nalazi se na mestu gde je stradalo najveći broj učenika i 18 profesora. Ova grandiozna skulptura ima jednu jaku simboliku koju mnogi ne znaju, i zbog te simbolike je napravljena u tom obliku.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Šumarice KRAGUJEVAC

Zabunu stvara to što je godinu dana pre nego što je spomenik izgrađen, snimljen film "Prozvan je i V-3", a sam izgled spomenika podseća na rimski broj 5 te mnogi misle i da on upravo to i simbolizuje, tako da ga mnogi nazivaju "peto tri", čak je i među kagujevčanima ukorenjen ovaj naziv.

Međutim, tvorac spomenika, vajar Miodrag Živković nadenuo mu je ime „Prekinut let“. Ova veličanstvena skulptura je u stvari moćni, razgranati blok od belog betona koji simbolizuje pticu slomljenih krila, prekinutu u letu.

A ono što simbolizuje jeste polet i snagu mladosti presečene u trenutku kada se spremala da se otisne u život.

( Espreso )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.