DA LI JE OVO NAJBIZARNIJA SCENA NA SRPSKOJ SAHRANI? Pop postrojio povorku, maltene smo trčali preko grobova
Sahrana, Foto: Kurir/ printscreen

SVI U ŠOKU

DA LI JE OVO NAJBIZARNIJA SCENA NA SRPSKOJ SAHRANI? Pop postrojio povorku, maltene smo trčali preko grobova

Nakon što je pristigla na sam čin pogreba, sačekalo ju je novo iznenađenje i to u vidu sveštenog lica

Objavljeno:

Organizacija sahrane, usled samog tužnog čina, zahteva određeni vid organizacije u vidu toga ko je zadužen za koji segment, odnosno, ko će da nosi krst, ko pokojnika, ko njegovu sliku, kao i još niz dužnosti koji su po običajima u Srbiji, prisutni tokom pogreba.

Upravo zbog toga, iskustvo jedne žene iz Srbije, deli se društvenim mrežama, ponajviše zahvaljujući svešteniku koji je tokom pogreba poput generala rukovodio zbunjenim prijatlejima i porodicom pokojnice.

Svoju ispovest, ona je započela već od kupovine cveća, gde ju je sačekao prvi šok i to u vidu odabira "modela" buketa za sahranu.

-Bila sam juče na sahrani. U cvećari me prodavac pitao koji 'model' cveća želim. Kažem gerbere i prstom pokažem na nešto za šta ne znam kako se zove. Kaže 'ok, ali koji model'. Pitam kakvih modela ima, kaže mali, srednji i veliki. Izabrala sam srednji. . priča ona.

Sahrana
foto: Printscreen

Nakon što je pristigla na sam čin pogreba, sačekalo ju je novo iznenađenje i to u vidu sveštenog lica, koji je shodno običajima koji vladaju u toj parohiji, izdavao naređenja mladima prilikom formiranja pogrebne kolone.

Sahrana
foto: Printscreen

-Nakon što je pop završio sa ceremonijom pita 'koje mlađe muško iz familije nosi krst'. Kako se niko nije javio daje krst prvom muškarcu do sebe. Čovek zbunjen. Pop naređuje da žene ponesu cveće i da stanu iza ovog što nosi krst. Nije zadovoljan jer smo sve uzele po jednu suzu pa naređuje da se vratimo po još. Ovaj s krstom i dalje zbunjen i govori da ne zna gde je grob. Pop naređuje da se krene jer je sanduk težak i može ispasti. Krećemo, pop viče 'brže brže' - napisala je ona.

U daljem toku ispovesti na Tviteru, navela je kako je zbog neobaveštenosti momka koji je nosio krst o tome gde se nalazi raka za pokojnicu, svita malo tumarala grobljem. Popovih saveta, nisu bile pošteđene ni ćerke pokojnice, koje su po odavanju poslednjeg pozdrava majici, morale brzo da se prihvate služenja gostiju s žitom.

Sahrana
foto: Printscreen

- Sad već trčkaramo. Ovaj s krstom i dalje ne zna gde će, pop viče 'ubrzaj' ovaj s krstom govori da ne zna gde je grob, skreće, skakućemo po grobovima jer je groblje na kosini. Neko viče 'eno raka' ovaj s krstom pravi zaokret, pop viče 'stoj'. Brzinski spustiše telo. Ćerke pokojnice plaču, pop im govori 'vas dve brzo gore, žito da se posluži'. Sve zajedno cirka 20 minuta. - opisala je ona sam čin sahrane.

Sahrana
foto: Printscreen

Celokupni utisak držanjem sveštenika tokom služenja pogrebnog opela i njegovu rešenost da sve protekne po "pravilima službe", sumirala je na kraju u jednu rečenicu u kojoj je ispoljila svoju želju da u životu ima nekog poput ovog sveštenika, koji bi joj organizovao život.

-Od juče se pitam koliko bi koštalo da unajmim popa da mi organizuje život - napisla je ona na kraju svoje ispovesti na društvenim mrežama.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.