LETOVANJE U JUNU I SEPTEMBRU ILI JULU I AVGUSTU? Evo kada je BOLJE, Ove 2 zemlje RIZIČNE zbog 1 stvari
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU, Ilustracija

KADA JE NAJBOLJE LETOVATI?

LETOVANJE U JUNU I SEPTEMBRU ILI JULU I AVGUSTU? Evo kada je BOLJE, Ove 2 zemlje RIZIČNE zbog 1 stvari

Seničić je ranije već objašnjavao kako prema statistici staroj par godina, u periodu pretsezone i postsezone na more odlazi oko čak 150.000 Srba

Objavljeno:

Sezona letovanja za neke ljude već je odavno počela, pa su se tako mnogi naši građani krajem aprila i početkom maja već okupali u moru, ne čekajući na "udarni" termin, odnosno jul i avgust koji su mnogima sinonim za odmaranje na plaži.

Kako trend pretsezonskog i postsezonskog letovanja kod Srba nije novina, "Blic" je ovim povodom uporedio kakve su cene, temperature, ali i mane i prednosti letovanja u pretsezoni i glavnoj sezoni na nekim od najomiljenijih destinacija među srpskim državljanima, te istražio kada je ipak "najpametnije" ili najpovoljnije ići na odmor.

Iako visoke temperature koje su nas zatekle već početkom maja daju privid da je leto uveliko počelo, ipak, one "morske" nisu još uvek toliko visoke i najprijatnije, pa tako, sudeći prema sajtovima koji ažurno prikazuju podatke na dnevnom nivou, najviša temperatura mora u Crnoj Gori trenutno iznosi 22 stepena, u Grčkoj i Turskoj 24 stepena, a u Egiptu 27,9 stepeni Celzijusa, te i ovaj podatak svakako treba da imaju u vidu svi oni koji se odluče za "preuranjeno" letovanje.

Oko 150.00 Srba letuje van glavne sezone

Kako za "Blic" objašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije "YUTA" Aleksandar Seničič, već je zabeležena velika zainteresovanost određenih grupa naših građana koji su "pohrlili" na more u pretsezoni.

- Sada najviše putuju stariji ljudi, penzioneri, porodice sa malom decom, zapravo oni roditelji koji sada žele da uštede i da se odmore, a da pritom ne plate mnogo novca - govori Seničić i navodi kako se očekuje da glavna sezona počne 10. juna, a koja će trajati sve do prve nedelje septembra.

Seničić je ranije već objašnjavao za "Blic" kako prema statistici staroj par godina, u periodu pretsezone i postsezone na more odlazi oko čak 150.000 Srba.

- Ove godine je nešto specifičnije, s obzirom da je kriza i rat, bilo je velikog interesovanja u januaru i februaru, pa je došlo do stagnacije. Po zadnjim pokazateljima ima dosta interesovanja, ali ne za prvi deo maja, već za 20. ili 25. maj - rekao je tada Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničićfoto: Printscreen/RTS

Cene niže i za 50 odsto

Seničić dalje navodi kako su razlike u cenama hotela i privatnog smeštaja u pretsezoni i samom jeku letovanja kao "nebo i zemlja", te da tokom maja i juna "luks" apartman možemo naći za "smešan" novac.

- Razlike u ceni hotela kada su Grčka i Turska u pitanju iznose od 20 do 50 odsto, dok je privatni smeštaj u pretsezoni u ovim državama još jeftiniji. Tačnije, sada možete naći smeštaj za 70 evra, dok je u glavnoj sezoni on dosta skuplji i iznosi oko 220 evra. Ipak, treba imati u vidu gde putujete kada je Turska u pitanju. Na jugu te zemlje je pravo leto krajem maja, dok je na severu vreme isto kao kod nas, i nije pogodno za kupanje i uživanje u moru - objašnjava Seničić.

Crna Gora trenutno nije, navodi dalje direktor Jute, najbolji izbor za pretsezonce, jer su tamo sada temperature glavni problem.

- More je hladno. Vremenski uslovi pre sezone nisu dobri. Sada je kod njih isto vreme kao i kod nas, pa svi koji se odluče da sad otputuju tamo neće imati povoljne uslove za kupanje. Ipak, treba imati u vidu da ovo nije slučaj svake godine, odnosno da se menja iz godine u godinu - priča Seničić.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU, Ilustracija

Egipat najpovoljniji tokom aprila i maja

Međutim, nasuprot Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori, u jednoj zemlji, takođe popularnoj među Srbima, april i maj su svakako najbolje i pravo vreme za posetiti je, jer, zbog temperaturnih razlika, u junu, julu i avgustu tamo može da bude "pravi pakao". Reč je o Egiptu.

- Egipat je specifično turističko mesto. Na primer, cene tamo su relativno veće tokom aprila i maja, jer su tamo tada temperature oko 30 stepeni, odnosno, prihvatljive su, pa ima i više gostiju. Kada je o junu, julu i avgustu reč, cene već budu dosta niže, jer je i sama potražnja turista manja. Osim pretsezone, Egipat je dosta posećen i u postsezoni, koja tamo počinje u oktobru a završava se u decembru, a kada su takođe cene smeštaja prijemčivije novčanicima turista i naših građana koji putuju tamo za odmor - priča Seničić.

Seničić navodi i koje su prednosti letovanja u pretsezoni, odnosno tokom aprila, maja i juna, a koje se ne tiču cena.

- Oni koji se odluče da u tim mesecima posete more, biće rasterećeniji u više stvari. Pored pristupačnijih i jeftinijih cena koje ponegde iznose i više od 50 odsto, lakše će im biti i dok budu putovali do svoje destinacije. Nema gužvi na graničnim prelazima, neće imate plaže pune ljudi, a ako ih posluži i sreća, pa imaju i više temperature nego što je slučaj za to doba godine, neće imati razlike da li je pretsezona ili su otišli sredinom jula ili početkom avgusta - ističe Seničić.

Manje gužve

Još jedna od prednosti ukoliko se odlučite da putujete u pretsezoni jeste i ta što možete da zaboravite na iritantne duge kolone vozila koje nas očekuju gde god da se zaputimo tokom jeka letnje sezone, i zbog kojih neretko zažalimo što smo uopšte polazili na put. Toga, sa sigurnošću, neće biti.

Pored manjih gužvi na graničnim prelazima, i u saobraćaju uopšte, manje manje gužve u pretsezoni ili postsezoni, odnosno tokom maja, juna, septembra i oktobra očekuju se i na samim destinacijama koje se odlučimo da posetimo, pa će duge peščane plaže i šetališta biti samo naša, dok nećemo morati ni da, po dobrom starom srpskom principu, ustajemo u ranjim jutarnjim časovima kako bismo zauzeli dobro mesta kraj mora i pronašli mesto za suncobran.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.