ANKILOZIRAJUĆI SPONDILITIS NAPADA MLADE IZMEĐU 18 I 35 GODINA: Prepoznajte na vreme napASt na svojim leđima!
Svetski dan borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa, Foto: Espreso

javite se lekaru!

ANKILOZIRAJUĆI SPONDILITIS NAPADA MLADE IZMEĐU 18 I 35 GODINA: Prepoznajte na vreme napASt na svojim leđima!

Performans je sa svojim plesnom grupom izveo Milan Gromilić, nakon čega je izrazio zadovoljstvo što se priključio ovoj kampanji kojom skreću pažnju da ankilozirajući spondilitis postoji

Objavljeno: 21:27h

Ankilozirajući spondilitis je reumatska zapaljenska bolest kičme i karlice od koje boluju milioni ljudi širom sveta. Napredovanjem bolesti može doći do okoštavanja vezivnih struktura i ankiloze zglobova, tako da kičmeni stub gubi fleksibilnost i mogućnost pokreta, postaje kao jedinstven okoštali blok, zbog čega neki delovi kičme postaju skoro ili potpuno nepokretni.

Danas je u cilju podizanja svesti o ovoj bolesti održan performans pod nazivom "Da li prepoznajete napASt na svojim leđima?" čiji je glavni cilj ukazivanje na značaj pravoovremenog otkrivanja i lečenja ovog reumatskog zapaljenskog oboljenja.

Performans je sa svojom plesnom grupom izveo Milan Gromilić, nakon čega je izrazio zadovoljstvo što se priključio ovoj kampanji kojom skreću pažnju da ankilozirajući spondilitis postoji.

- Vidite koliko je samo reč teška za izgovaranje, zamislite koliko je samo teška kada je nosite u sebi. Napada mlada bića koja su u punoj snazi, treningu, koja bol u leđima ne doživljavaju kao da imaju neku bolest, već kao posledicu jačeg treninga i tako vreme prolazi. Moj apel kao nekog ko se celog života bavi treningom i telom je da se na vreme javite lekaru, zaključio je Gromilić.

Dr sci med. Tatjana Živanović Radnić istakla je da pacijenti nisu ni svesni uzroka svojih tegoba i simptome povezuju sa mehaničkim oštećenjem, te vrlo često odlažu posetu lekaru dok simptomi postanu zabrinjavajući i nepodnošljivi.

Ankilozirajući spondilitis
foto: Espreso

- Upravo je kašnjenje u postavljanju dijagnoze najveći izazov u lečenju ove bolesti. Važno je prepoznati zapaljenski bol u leđima, što će veoma olakšati i ubrzati postavljanje prave dijagnoze. Zapaljenski bol u leđima karakteriše pojava bola praćenog dugotrajnom jutarnjom ukočenosšću preko 30 minuta, koji se smanjuje pri razgibavanju bolesnika i dobro reaguje na primenu nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Neretko se osobama koje boluju od AS pogrešno postavi dijagnoza, a do postavljanja prave dijagnoze nekada prođe i preko 8 godina, zaključuje dr Živanović Radnić.

Procenjuje se da muškarci dva do tri puta češće oboljevaju od anksilozirajućeg spondilitisa nego žene. Tačan uzrok bolesti nije poznat, iako se smatra da genetska predispozicija ima značajan uticaj, na šta je posebno skrenula pažnju prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije.

Ankilozirajući spondilitis
foto: Espreso

- Prema istraživanju koje je sprovedeno u Evropi ispitanici su se izjasnili da ova bolest značajno ometa svaki segment njihovog života i izuzetno utiče na kvalitet života, istakla je dr Lapčević i dodaje da ankilozirajući spondilitis otežava svakodnevne aktivnosti: 69% ispitanika ima problem da ustane iz kreveta, za 68% penjanje uz stepenice je otežano, 76% ima problem sa fizičkim aktivnostima.

Prof dr Mirjana Sefik Bukilica za Espreso portal rekla je u kojoj dobi se bolest najčešće javlja, kao i koji su prvi simptomi na koje treba obratiti pažnju.

- Prvi simptomi ankilozirajućeg spondilitisa javljaju se najčešće između 18. i 35. godine života i to su: inflamatorni bol u donjem delu leđa koji traje duže od 3 meseca, jutarnja ukočenost koja traje najmanje 30 minuta, bol ili otok zlobova i upala tetiva. Prva linija terapije nakon što reumatolog postavi dijagnozu jesu nesteroidni antiinflamatorni lekovi, koji mogu biti efikasni u određenom vremenskom periodu uz fizikalne terapije, ali ne mogu zaustaviti progresiju bolesti.

Dr Sefik Bukilica izjavila je i da je u Srbiji dostupan velik broj lekova kao i da se primenom biološke terapije koja je u Srbiji dostupna već 10 godina mogu zaustaviti promene na kičmenom stubu.

Zanimalo nas je i na koji način bolest utiče na nervni sistem.

- Ankilozirajući spondilitis ne utiče direktno na nervni sistem, ali bol i sprečenost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti znatno utiče na psihičko zdravlje pacijenta, dodala je dr Sefik Bukilica.

1 / 29 Foto: Espreso

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.