HITNO UPOZORENJE DOKTORA STJEPANOVIĆA: Ova BOLEST "kosi" živote u Srbiji, obratite pažnju na SIMPTOME!
dr Stjepanović, Foto: RTS printscreen

RAK PLUĆA

HITNO UPOZORENJE DOKTORA STJEPANOVIĆA: Ova BOLEST "kosi" živote u Srbiji, obratite pažnju na SIMPTOME!

Ističe da je pušenje faktor rizika i za brojne druge bolesti i da skoro da nema organa na koji duvanski dim ne ostavlja posledice

Objavljeno: 15:32h

Rak pluća drugi je najčešći oblik kancera u svetu, a u 2020. godini zabeleženo je više 2.200.000 novih slučajeva. Među deset zemalja sa najvećim brojem obolelih je i Srbija - po broju obolelih je na trećem mestu u svetu, a po broju umrlih na drugom.

Doktor Mihailo Stjepanović kaže da su preko 90 odsto obolelih od raka pluća pušači i da skoro da nema organa na koji duvanski dim ne ostavlja posledice.

Svakog dana zbog karcinoma pluća u Srbiji umre najmanje 13 ljudi. Godišnje oboli 6.000, a umre 4.500 ljudi.

U susret Svetskom danu bez duvanskog dima, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Mihailo Stjepanović kaže da statistika ne mora da bude takva i naglašava da je jedan od glavnih faktora rizika za razbolevanje pušenje.

- Čini mi se da dosta pričamo o posledicama i o lečenju, a malo o glavnom uzroku, a to je pušenje. Preko 90 odsto obolelih od raka pluća su pušači - navodi doktor Stjepanović.

Ističe da je pušenje faktor rizika i za brojne druge bolesti i da skoro da nema organa na koji duvanski dim ne ostavlja posledice.

- Svetska zdravstvena organizacija kaže da svake osme sekunde u svetu jedna osoba umre zbog posledica konzumiranja duvanskog dima - kaže Stjepanović.

Ističe da oko 35 odsto odraslog stanovništva u Srbiji konzumira duvan.

1 / 4 Foto: Profimedia

Rak pluća kasno daje simptome

Doktor Stjepanović kaže da rak pluća kasno daje simptome jer su pluća veliki organ, pa se ozbiljniji simptomi javljaju tek kada proces naraste i do nekoliko centimetara.

- Simptomi su kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, gubitak apetita, gubitak telesne težine, a posle, ako traje, javljaju se i ozbiljniji simptomi kao što je iskašljavanje krvi - navodi Stjepanović.

Kaže da bi svi pušači stariji od 50 godina trebalo jednom godišnje da urade snimak grudnog koša.

- Svakako da je skrining nešto što bi moglo da promeni statistiku. Kako smo radili skenere zbog kovida, otkrivali smo rak pluća i koliko sam pratio te bolesnike, uspešno smo ih operisali i izlečili - ističe doktor Stjepanović.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.