Ovo je najbolje čuvana tajna o penzionerima u Srbiji koja ledi krv u venama! (VIDEO)
Foto: Profimedia

u Senci

Ovo je najbolje čuvana tajna o penzionerima u Srbiji koja ledi krv u venama! (VIDEO)

Svaka četvrta osoba starija od 65 godina je izložena nekom vidu diskriminacije
Objavljeno: 13:04h

Ejdžizam, iliti diskriminacija starijih, osim rasizma i seksizma, najrašireniji je i najsuroviji oblik diskriminacije u našem društvu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dakle, Srbi predrasude osim prema osobama druge boje kože i druge seksualne orijentacije, imaju i prema onima koji će - kad tad i sami postati.

Naše društvo je, prema brojkama iz popisa stanovništva, relativno staro. Na svakog stanovnika uzrasta od 15 godina, prema nekim podacima, ide jedan penzioner od 65 godina. Zato negde ni ne čudi što su oni, bolesni i nejaki, među diskriminisanijim grupama u društvu.

Celu emisiju "U senci", čija je tematika ovog puta upravo diskriminacija starih možete pogledati OVDE:

Prema rečima Ljubiše Babića iz Udruženja sindikata penzionera Srbije jedan od poslednjih primera diskriminacije prema starima je ono, čemu smo svi bili svedoci - smanjenje penzija.

foto: Beta

- Poslednji primer diskriminacije je protivustavno oduzimanje penzija, prestanak usklađivanja penzija dva puta godišnje i odustajanje i potpuno poništavanje zakona o penzionisanju. Sadašnji penzioneri radili su po zakonu po kom je i penzioni fond funkcionisao proteklih 40-50 godina. To su neka stečena prava, koja se u Evopi i svetu - ne diraju.

- To je nešto što je stečeno na osnovu zakona i ne može se odlukom bilo koje vlade i predsednika to promeniti. To je samo jedan od oblika diskriminacije. Drugi oblici javljaju se u svakodnevnom životu, u prilično lošoj zdravstvenoj zaštiti, u tome što nemate dodatne paliativne nege, itd... - kaže Babić.

ZAŠTO O OVOM NIKO NE PRIČA?! Horor u srpskim školama: Povređeno na desetine dece!!! (VIDEO)

Upravo zbog niskih penzija, koje su dodatno smanjene izašli smo na ulice Beograda i pitali starije: Kakav je položaj penzionera u Srbiji i da li se može živeti od penzije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.