ONA PRAVI NAKIT OD MAJČINOG MLEKA, PUPČANE VRPCE, ZUBIĆA, DA LI BISTE GA KUPILI? Potražnja je NENORMALNA! (FOTO)
Ibolja Marinković, Foto: Privatna arhiva, Profimedia

da li je ovo najneobičniji nakit u srbiji?

ONA PRAVI NAKIT OD MAJČINOG MLEKA, PUPČANE VRPCE, ZUBIĆA, DA LI BISTE GA KUPILI? Potražnja je NENORMALNA! (FOTO)

Da u svojoj ideji za pravljenje nakita nije usamljena, potvrđuje i interesovanje roditelja za ovakav vid čuvanja prvih uspomena!

Objavljeno:
Marina Letić

Ako biste nabrojali sve materijale od kojih se nakit pravi, sigurno biste izostavili one od kojih Ibolja Marinković iz Subotice stvara unikatne priveske i druge ukrasne i upotrebne predmete.

Nakon porođaja Ibolja je poželela da svaki detalj koji je vezuje za novorođenče sačuva i tako je nastala netipična radionica unikatnog nakita u Srbiji.

Na taj način uspela je da emotivnu uspomenu na rođenje sinova Novaka i Filipa materijalizuje, a kasnije je shvatila da su se i drugi novopečeni roditelji vodili istom željom.

Prvi predmet nastao je izlivanjem sinovljeve pupčane vrpce u dvokomponentnoj smoli, a način izrade pronašla je na internetu.

- Ideja je došla kada sam po drugi put postala majka. Kada je otpao pupak došla sam na ideju da bih mogla da ga sačuvam u nekom lepšem izdanju. Posle malo istraživanja sam naišla na informacije koje su mi bili od koristi i napravila moj prvi nakit sa pupčanikom, objašnjava za Espreso Ibolja Marinković.

Ibolja Marinković
Ibolja Marinkovićfoto: Privatna arhiva

Inspiracije joj ne manjka, a za materijale sada koristi mnogo toga - od bebine kose, pupčane vrpce do majčinog mleka.

- Osnovni materijal sa kojom radim je epoksidna dvokomponentna smola. Sadržaj nakita može biti majčino mleko, kosa, zubići, čak i dlaka kućnih ljubimaca. Sam proces je spor jer se radi sloj po sloj. Može da potraje i do 7 dana ponekad i više, kaže Ibolja i dodaje:

- Nakit sa majčinim mlekom izrađujem od pre pola godine. Mleko nabavljam od moje prijateljice koja je sačuvala svoje mleko. Mleko treba da prođe jedan proces gde se konzervira i pretvori se u prah.

Privesak sa prvom bebinom kosom
Privesak sa prvom bebinom kosomfoto: Privatna arhiva

Po struci Ibolja je knjigovođa, ali je u ovom hobiju objedinila više zanata i maštu. Do gotovog proizvoda nije lako doći, jer je proces rada dugačak, a svaki materijal košta.

- Rad sa epoksi smolom nije jeftin hobi. Ima dosta ulaganja, raznovrsni kalupi, toneri, delovi nakita, dodaci, recimo, drago kamenje sa kojim dodatno radim. Izrada nakita je moj hobi. Obično radim u noćnim satima kada su deca zaspali. Potrebno je mnogo koncentracije kod pojedinih nakita i ne bih mogla da radim preko dana pored dece, iskreno kaže Ibolja.

Da u svojoj ideji za pravljenje nakita nije usamljena, potvrđuje i interesovanje roditelja za ovakav vid čuvanja prvih uspomena.

- Bilo je slučajeva gde su me i očevi kontaktirali i napravili unikatni nakit za svoje lepše polovine. Najtraženiji nakiti su sa majčinim mlekom i sa dečijom kosom, navodi Ibolja za naš portal.

Kada se služi mlekom u pravljenju nakita, obično ubacuje imena, datume rođenja i značajnije datume.

1 / 13 Foto: Privatna arhiva

Sapun od majčinog mleka

Sapun od majčinog mleka u fokus interesovanja javnosti dospeo je kada je Jelena Đoković preko društvenih mreža poručila će od sopstvenog majčinog mleka, koje je zamrznuto mesecima, praviti kupke i sapune.

tome se Ibolja uspešno oprobala, a kako navodi, korist je višestruka.

- Pored izrade nakita sam probala napraviti sapun sa majčinim mlekom i uspela iz prvog puta. Takav sapun je odličan za lečenje akni, savršeno čisti i omekšava kožu kako kod beba, tako i kod odraslih . Pomaže u smanjenju crvenila i osipa, objašnjava nam Ibolja.

Nekima kul, nekima morbidno

Za kraj razgovora Ibolju smo pitali kako na njen hobi reaguju ljudi i da li se susretala sa negativnim komantarima zbog netipičnog materijala koji koristi.

- Ima onih kojima je ovo skroz kul, a ima i onih kojima je ovo morbidno. Sve je to za ljude, kuda bi išlo ovaj svet kada bi se svi složili, zar ne?, poručuje Ibolja Marinković za Espreso.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.