Ovo su novi uslovi za odlazak u PENZIJU! Važe od 1. januara!
Foto: Nebojša Mandić

informišite se!

Ovo su novi uslovi za odlazak u PENZIJU! Važe od 1. januara!

Nove odredbe o uslovima za odlazak u starosnu penziju stupiće na snagu 1. januara sledeće godine, saopštio je danas Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPIO)
Objavljeno:

Starosna granica za odlazak u starosnu penziju za žene podiže se za šest meseci, tako da će u 2017. godini žene odlaziti u penziju sa navršenom 61 godinom i šest meseci i najmanje 15 godina staža osiguranja, navodi se u saopštenju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Uslovi za penzionisanje žena koji se odnose na godine života postepeno će se pomerati do 2032. godine, kada će žene u punu starosnu penziju odlaziti sa navršenih 65 godina života, dok za muškarce važe isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dodaje RFPIO. Muškarci i žene mogu da ostvare pravo na starosnu penziju sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine starosti. Muškarcima će od 1. januara sledeće godine za prevremeni odlazak u penziju biti potrebni 40 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života, a ženama 37 godina i šest meseci staža i najmanje 55 godina i osam meseci života.

Penzija se u slučaju prevremenog odlaska trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života predvidjenih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. RFPIO navodi da ukupno umanjenje penzije u slučaju prevremenog odlaska može iznositi 20,4 odsto. Građanima koji žele da se penzionišu u skladu sa odredbama koje važe u 2016. godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 30. decembra, a zahtev za ostvarivanje prava na penziju mogu podneti najkasnije 31. decembra, lično ili preporučenom pošiljkom. Fond podseća da se podnošenjem zahteva 1. januara 2017. godine i kasnije primenjuju uslovi koji važe za kalendarsku godinu u kojoj se podnosi zahtev. Sve filijale RFPIO radiće u subotu, 31. decembra, od 8 do 13 časova, kako bi svi osiguranici mogli blagovremeno da podnesu zahteve i penzionišu se pod uslovima koji važe za 2016. godinu, navodi se u saopštenju RFPIO.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.