A ĐUKA I SRBA? Fruška, Ninja i Mila su imena bizona u NP "Fruška gora", ostali čekaju svoje nadimke
Bizon, Foto: Printscreen/Faceboo/Zoo Palić

GLASANJE U TOKU

A ĐUKA I SRBA? Fruška, Ninja i Mila su imena bizona u NP "Fruška gora", ostali čekaju svoje nadimke

Smatra se da je poslednji bizon na ovim prostorima nestao pre više od 200 godina

Objavljeno:

Glasanje za predloge imena pet jedinki evropskog bizona u Nacionalnom parku Fruška gora završeno je krajem aprila, a više desetina hiljada glasova je pristiglo kao i mnogobrojni predlozi.

Od ženskih imena izglasani su sledeći nadimci Fruška, Ninja i Mila. Za još jednu ženku i mužjaka u užem izboru su po tri nadimka sa najviše glasova - Reina, Nada, Cveta, Srba, Đuka, Lala i Ferdinand.

Glasa se do 9. maja putem anketa na portalima medija kao i lajkom na fotografiju sa imenom na Fejsbuk profilu JP "Nacionalni park Fruška gora".

Rezultati će biti objavljeni 10. maja, a potom sledi i ispuštanje u veći ograđen i obezbeđen prostor gde će bizoni nastaviti da uživaju pored jelena kao veliki miljenici nacionalnog parka Fruška gora na zadovoljstvo svih posetilaca i ljubitelja prirode.

Podsećamo, portparolka Nacionalnog parka Branka Bogavac kazala je ranije da je, budući da je dovođenje bizona - evropski projekat, stiglo mnogo predloga iz Španije i Poljske koje su zemlje partneri, ali i da su deca predškolskog uzrasta iz Srbije bila kreativna.

- Španska i poljska deca izabrala su više od petnaestak imena, mi smo izbor smanjili na pet. Španci su predložili da se mužjak zove Čikito. Naša deca su predložila 50 imena. Glasaće se tokom narednih sedam dana. Klikom na fotografiju i na ime može da se glasa. Za nekih osam dana imali bismo pobednika koji je dobitnik najviše lajkova. Nakon toga, bizoni dobijaju imena u rodovniku, i onda bismo voleli da to budu svojevrsni miljenici nacije - rekla je portparolka.

Nakon ponovnog uvođenja jelena i muflona, u Nacionalnom parku Fruška gora sada živi i vrsta koja je donedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području.

Smatra se da je poslednji bizon na ovim prostorima nestao pre više od 200 godina, a Fruška gora je danas jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove životinje.

Četiri ženke i jedan mužjak bizona su polno zreli, pa se za godinu dana očekuju i prve prinove.

Nakon perioda adaptacije, posetioci će moći da ih vide od polovine maja.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.