UŽIVAJTE ZA PRVI MAJ, ALI BUDITE OPREZNI! Kazne paprene ako se ne pridržavate OVIH PRAVILA!
Ilustracija, Foto: Beta/Miloš Miškov, Profimedia, Printscreen/Google maps

BORAVAK U PRIRODI

UŽIVAJTE ZA PRVI MAJ, ALI BUDITE OPREZNI! Kazne paprene ako se ne pridržavate OVIH PRAVILA!

Nadležni apeluju!

Objavljeno:

Prvomajski praznici su pred pragom, što znači da će, kao i svake godine, mnogi građani pohrliti u prirodu na uranak, gde će uživati u društvu, hrani i piću. Ipak, nadležni apeluju na ljude da se ponašaju odgovorno i savesno, te da prirodu ostave očuvani i čistu.

Poznatija izletnička mesta su uređena odgovarajućim mobilijarima i mestima za loženje vatre i roštiljanje.

Upravo kada je reč o loženju vatre na otvorenom prostoru nadležni apeluju da se prilikom boravka u prirodi vatra loži isključivo na mestima koja su za to određena i bezbedna, s obzirom da je često bilo slučajeva da su se usled nekontrolisanog paljenja vatre događali požari, manjih ili većih razmera.

Roštiljanje u prirodi
Roštiljanje u prirodifoto: Tanjug/Sava Radovanović

Tako je direktor Šumskog gazdinstva Pirot Igor Petrović, uputio apel izletnicima da budu krajnje obazrivi prilikom loženja vatre i da pri odlasku sa mesta boravka vatru obavezno ugase, javljaju Pirotske vesti.

Petrović je apelovao da se ne ostavlja smeće na izletištu, sve pokupljene otpatke spakovati u kese i odložiti u kontejnere u gradu, s obzirom da se kontejneri, kojih ima na izletištima, brzo napune prilikom boravka većeg broja ljudi.

Za one koji nisu upoznati sa zakonom, paljenje vatre na izletištima je zabranjeno, osim na posebno obeleženim mestima i uz odgovarajuću opremu.

Zakon zabranjuje loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od njenog ruba, osim ako postoje predviđena i obeležena mesta za to. Dešava se da se prilikom velike posećenosti izletišta građani toga ne pridržavaju.

Kazne od 5.000 do 30.000 dinara

Ukoliko pravno lice ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera, platiće kaznu od čak 300.000 dinara.

Kazna za pravno lice, ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera iznosi 150.000 dinara.

Kaznu od 50.000 platiće odgovorno lice u pravnom licu, ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera.

Lice odgovorno za primenu mera lične zaštite od infekcije će, ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera, iz džepa morati da izdvoji 30.000 dinara, a sankcija za fizičko lice koje se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije usmerenih na zaštitu sopstvenog i tuđeg zdravlјa i života, u vreme proglašene epidemije, odnosno ako ne nosi masku, iznosi 5.000 dinara.

( Espreso / Telegraf )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.