BRZ KAO FERARI, NA UDARU CELE PORODICE! Sve o ZIMSKOM virusu koji je ispraznio škole i vrtiće!
Foto: Profimedia

zovu ga i zimsko povraćanje...

BRZ KAO FERARI, NA UDARU CELE PORODICE! Sve o ZIMSKOM virusu koji je ispraznio škole i vrtiće!

Zbog kombinacije gripa i norovirusa, domovi zdravlja prepuni su mališana iznemoglih od povraćanja i visoke temperature
Objavljeno: 17:57h

Učenici srednjih škola i mališani iz vrtića na meti su novog virusa koji hara Srbijom, a nosi naziv "Ferari virus". To je stomačni norovirus koji sadrži virus gripa i druge respiratorne infekcije kojih u Srbiji ima mnogo.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovaj virus je uzrok stomačnih tegoba koje su zahvatile mališane, a zbog brzine širenja dobio je naziv Ferari.

Norovirus je u svetu poznat kao „zimsko povraćanje“ jer se javlja od novembra do maja. Najčešće cirkuliše u vrtićima, bolnicama, staračkim domovima, a zabeležena je i njegova pojava tokom rekreativnih nastava na Zlatiboru tokom 2011. i 2012. godine. Prvi put se pojavio 1968. u američkom gradu Norvoku (po kojem je i dobio ime), u Ohaju.

Zbog kombinacije gripa i norovirusa, domovi zdravlja prepuni su mališana iznemoglih od povraćanja i visoke temperature. Karakteristično za ovaj virus je što deca povraćaju po više od 10 puta i to često u toku noći.

Nakon nekoliko dana sve prolazi, ali se virus vrlo brzi širi, te se svi ukućani brzo zaraze.

foto: Shutterstock

Specijalista pedijatrije dr N. Vujović, istakla je da je ovo virus koji zahvati decu do 14 godina, i da ga zovu "zimski virus", jer je donekle uobičajen za ovo doba godine.

- Većina dece povraća, ima visoku temperaturu i glavobolju. U odnosu na druge viruse, "ferari" virus traje nešto kraće, i jako je bitno obratiti pažnju na higijenu i da roditelji nadoknade deci izgubljenu tečnost zbog povraćanja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u protekloj nedelji registrovano je 6.876 obolelih koji su imali oboljenja slična gripu, a najviše pacijenata bilo je među decom starosti od pet do 14 godina.

"U odnosu na isti period prošle godine, u nedelji od 12. do 18. decembra registrovano je više obolelih od obolenje sličnih gripu", navodi se u izveštaju Batuta.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.