OVO MORATE ZNATI, ZA NE DAJ BOŽE: Kako doći do URGENTNOG CENTRA?
Urgentni centar, Foto: Beta Dragan Gojić

PUTOKAZ

OVO MORATE ZNATI, ZA NE DAJ BOŽE: Kako doći do URGENTNOG CENTRA?

Malo pre polovine aprila Beograd je dobio novi Urgentni centar kada je stari preseljen i počeo da radi u novom Univerzitetskom kliničkom centru Srbije

Objavljeno:

Ako se dolazi iz pravca Višegradske ulice, na raskrsnici na kojoj je nekada trebalo skrenuti levo i doći do čuvenog bunkera Urgentnog centra, da bi se stiglo do novog UC treba skrenuti desno.

Malo pre polovine aprila Beograd je dobio novi Urgentni centar kada je stari preseljen i počeo da radi u novom Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

Ambulatna kola
Ambulatna kolafoto: Vlada Šporčić

Novi Urgentni centar počeo je da radi 11. aprila u potpuno opremljenoj zgradi i u njemu su se već prvog dana uveliko zbrinjavali pacijenti, a ekipa Telegrafa.rs provozala se do ove zdravstvene ustanove, kako bismo jednom za svagda utemeljili put do nove zgrade za hitna stanja.

Krenuli smo sa Savskog nasipa na Novom Beogradu, ali smo put do Urgentnog centra snimali sa mosta Gazela i do UC nam je trebalo svega 5 minuta.

Put do novog Urgentnog uopšte iz tog pravca nije komplikovan, i začkoljica je, što bismo mi Srbi rekli, samo što se, ako dolazimo iz Višegradske ulice kao ranije za stari, ne skrećemo blago ulevo nego skrećemo skroz desno.

Dakle, sa mosta Gazela potrebno je isključiti se na skretanju za centar grada i uključiti se u Ulicu kneza Miloša. Kada se dođe do skretanja za Višegradsku, skrećemo u nju, desno, i penjemo se uz nju. Na prvoj raskrsnici kada su pred nama sve zgrade koje pripadaju Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, umesto da idemo kroz rampu blago ulevo, maltene pravo, skrećemo desno.

Zatim, pratimo put i na drugom skretanju idemo levo. Na prvom skretanju je kružni tok i ulaz za garažu, koja dok pratimo put nama ostaje, takođe, sa leve strane.

Ko ne želi u garažu, produžava pravo, nakon čega ide najpre blago ulevo, pa posle par metara skroz levo ka Urgentnom centru.

Putokazi su svuda postavljeni tako da ne postoji mogućnost da se Urgentni centar promaši.

Kako je baš na sam dan otvaranja izjavio direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac, u ovoj ustanovi je napravljen potpuno drugačiji sistem rada u odnosu na stari, jer je na samom prijemu definisana jedna prijemno-trijažna služba sa lekarima urgentne medicine koji na osnovu simptoma razgraničavaju da li je pacijent hitan, a ako nije, smeštaju se u zelenu zonu i upućuju na preglede lekara različitih specijalnosti među kojima su i lekari pulmologije, što je novina - rekao je Ercegovac.

On je poručio da pacijent u tom slučaju mora da bude pregledan najkasnije u roku od 240 minuta, dok pacijenti za crvenu zonu ne čekaju.

- U crvenoj zoni se primaju najteži pacijenti i nema nikakvog čekanja, već se direktno uvode pacijenti i pregledaju, sada su u većem prostoru, a šest komotnih kreveta sa rastojanjem od dva metra između omogućava mnogo lakši pristup pacijentu - naveo je Ercegovac.

U novom Urgentnom centru postoji i narandžasta zona, u kojoj se primaju pacijenti manjeg stepena hitnosti.

Oni koji su hitni, dakle pripadaju crvenoj zoni, biće odmah pregledani, dok se pregled u narandžastoj čeka 10 minuta, u žutoj 20 minuta.

( Espreso / Telegraf )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.