DA LI STE SRPSKI NACIONALISTA? Ko vam je draži, DRAŽA ILI SLOBA, VUK ILI ŠEŠELJ? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia, Dragana Udovičić, Dragan Kadić, Damir Dervišagić

učimo li na greškama?

DA LI STE SRPSKI NACIONALISTA? Ko vam je draži, DRAŽA ILI SLOBA, VUK ILI ŠEŠELJ? (FOTO) (VIDEO)

Sociolozi kažu da je odgovornost na onima koji su devedesetih vodili državu i koji se sa ekstremnim nacionalistima nisu suočili na vreme

Objavljeno: 21:10h

Skoro trideset godina od početka ratova na prostorima bivše Jugoslavije i šesnaest posle promena i pada Slobodana Miloševića, nacionalizam i stranke koje su sklone njemu ponovo jačaju, a doživljena iskustva s početka devedesetih kao da nismo ni doživeli, niti smo šta iz njih naučili.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dok sociolozi kažu da je odgovornost na onima koji su sve to vreme vodili državu i koji se s ekstremnim nacionalistima nisu suočili na vreme, ali i u nedovoljnoj edukaciji mladih ljudi koji u vreme stravičnih dešavanja u SFRJ nisu ni bili rođeni, drugi napominju da političke stranke u našoj zemlji pred izbore rado koriste zapaljivu retoriku kako bi povećali broj glasova.

Primera zlopotrebe nacionalnih osećanja imamo svuda, a istorija pokazuje da su mnogi u ovoj zemlji glavom platili takvo srljanje u mnogobrojne ratove koje smo vodili.

foto: Profimedia

Pokojni glumac Danilo Lazović na jednom od mitinga Srpske radikalne stranke održao jedan od čuvenih govora posvećenih nacionalizmu, koji se i dan danas koristi na mnogim stranicama desno orjentisanih organizacija na internetu.

"Gospodo srpska, braćo i sestre, u Hristu Bogu. Evo zašto je teško biti Srbin. Evo šta je to srpski nacionalizam. To je ram u kome je ikona Hristova, to je dom u kome je Hristos domaćin. To je brak u kome je Hristos blagoslovitelj, to je selo i grad u kome je Hristos načelnik, to je država u kojoj je Hristos car, to je umetnost u kojoj je Hristos čarobnost, to je škola u kojoj je Hristos učitelj, to je crkva u kojoj je Hristos prvosveštenik. Šta je to srpski nacionalizam? To je borba u kojoj je Hristos vojskovođa. To je stradanje u kome je Hristos glavni stradalnik, to je muka gde se Hristos muči kroz nevinu decu, to je mrak u kome je Hristos jedina sveća, to je robovanje koje je izdržljivo samo sa Hristom. Šta je to srpski nacionalizam?

To je ustanak protiv nepravde sa barjakom Hristovim, to je pobeda s pevanjem Hristos voskrese. Šta je to srpski nacionalizam? To je tkivo istorije srpskog naroda kome je osnova Hristos, a potka sveci i svetiteljke i junaci, mučenici Hristovi. To je molitva do poslednje suze i poslednje kapi znoja, to je post dok oči ne postanu dvaput veće, to je žrtvovanje za Hrista i svega imanja i sebe sama. To je snežna čistota u devičanstvu, i anđeoska vernost u braku, Hrista radi.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.