SABLASNE SLIKE SA POZNATOG SRPSKOG JEZERA: Najlošija situacija u poslednjih 10 godina! (FOTO)
Vodostaj Zlatarskog jezera, Foto: RINA

JEZIVO!

SABLASNE SLIKE SA POZNATOG SRPSKOG JEZERA: Najlošija situacija u poslednjih 10 godina! (FOTO)

Iako slike izgledaju sablasno, iz HE Limskih potvrđuju da još nema opasnosti za biljni i životinjski svet koji se nalazi u jezeru

Objavljeno: 11:10h

Trenutni vodostaj Zlatarskog jezera iznosi 860.5 metara nadmorske visine, što je za 15,5 metara iznad minimalne kote opisane vodnom dozvolom. Proizvodnja električne energije jedan je od razloga ovakavog lošeg stanja koje traje danima, koje se dodatno pogoršava uled loše hidrološke situacije.

"Merenja su pokazala da je ovog proleća najnepovoljnija hidrološka situacija u poslednjih deset godina. Kroz sliv reke Uvac do akumulacije sada stiže tri puta manje vode nego prošle godine u istom periodu, stoga je i proizvodnja struje u prvom kvartalu za 30 odsto manja", rekao je za RINU Predrag Šaponjić direktror "Hidroelektrana Limskih".

Najlošija hidrološka situacija u poslednjih deset godina
Najlošija hidrološka situacija u poslednjih deset godinafoto: RINA

Poboljšanje se očekuje sa prvim većim kišama i dodatnim topljenjem snega na planinskim područjima Zlatara i Jadovnika, kroz koje protiče reka Uvac. Iako slike izgledaju sablasno, iz HE Limskih potvrđuju da još nema opasnosti za biljni i životinjski svet koji se nalazi u jezeru.

1 / 4 Foto: RINA

"Stručne službe svaki dan proveravaju protok vode kroz turbine, obilaze akumulaciju i nije primećeno da trenutna kota jezera negativno utiče na biljni i životinjski svet, ili na potencijalnu eroziju zemljišta. Svakodnevno se nadležnim institucijama, inspekcijama i ministarstvu šalju izveštaji, a redovno se meri i kvalitet vode", ističe Šaponjić.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.