OVO JE JUGOSLAVIJAAAA! Na današnji dan formirani su BALKANSKI SPARTANCI, najjača vojna jedinica u istoriji!
Foto: foto: Promo

krvava gruda, plodna zemlja

OVO JE JUGOSLAVIJAAAA! Na današnji dan formirani su BALKANSKI SPARTANCI, najjača vojna jedinica u istoriji!

Imamo čast da su ovi heroji, kakvih ni pre ni posle nikad više nije bilo, bili naši dedovi i pradedovi. A danas se neki stide te časti
Objavljeno: 22:59h

Igmanski marš

Krajem decembra 1941. godine, Prva proleterska brigada je prešla u istočnu Bosnu, da bi se borila protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. U toku Druge ofanzive, od 17. do 23. januara 1942. borila se na Pjenovcu, kod Rogatice, Vareša, Han Pijeska i Bijelih Voda. U jednom trenutku je doneta odluka da se izvede marš preko planine Igman, kako bi se sakrili od pogleda neprijatelja. Temperatura je bila -32 stepena. Temperatura na kojoj ništa živo više nije živo.

Osim proletera.

Prethodnica kolone je izbila u podnožje Igmana 27. januara, oko 22 časa.

Brigada je krenula uz Igman. Put uz Igman bio je, za pojmove nas koji živimo u luksuzu, nezamisliv. Vodio je koso uz jednu stranu, a zatim skreće gotovo vertikalno uz brdo. Put je bio zaleđen, a led pokriven slojem snega. Ljudi su se klizali, padali, ustajali, puzali... Brigada očajnika, rešenih da pobede đavola. Konji, potkovani starim potkovicama, padali su, rzali, borci su ih podizali...

Sve na -32. Temperatura na kojoj bi 99% nas stalo, zaplakalo i umrlo sledećeg momenta, sa suzama okamenjenim na obrazima.

Naši dedovi, heroji? Oni su nastavili. Prsti na nogama su im se raspadali, ali oni su nastavili. Poskidali su opremu i oružje s konja, i vukli konje uz strminu.

Da bi oslobodili državu, doneli slobodu. Da bi ih se 70 godina kasnije unuci odrekli.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.