SREDNJOŠKOLCI NISU ZNALI ŠTA SU BUZDOVAN I TOPUZ: Nismo na dobrom putu?
Rade Veljanovski, Foto: Dragana Udovičić

obrazovanje

SREDNJOŠKOLCI NISU ZNALI ŠTA SU BUZDOVAN I TOPUZ: Nismo na dobrom putu?

"Ne treba zamerati srednjoškolcima što nisu znali značenje reči buzdovan ili topuz"

Objavljeno:

Na probi državne mature srednjoškolci nisu znali šta je "buzdovan", a šta "topuz". Na fakultetu političkih nauka polagaće se opšta informisanost, a na pilot testu nalaze se pitanja poput - ko je književnik iz bivše Jugoslavije dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Ovo je otvorilo raspravu - kakvo je elementarno znanje budućih i sadašnjih studenata ako mora da se proveri da li su akademci čuli za Ivu Andrića? Rade Veljanovski, nekadašnji profesor na Fakultetu političkih nauka, smatra da sistem obrazovanja treba da se menja, kao i da je tome potrebno temeljno pristupiti.

"Mladi ljudi traže pribežište u neformalnim izvorima informacija i obrazovanja, koji ih više privlače. Zbog toga se postavlja pitanje da li sistem treba da se menja. Za bavljenje određenom strukom potebno je solidno, sistemativno formalno obrazovanje", kaže Veljanovski.

Odgovarajući na pitanje da li je fakultet put do posla ili moda, Veljanovski kaže: "Uvek je bilo toga da neko želi da stekne indeks kao vrstu dokaza o socijalnom statusu. Dobijali su ga na razne načine a nisu radili ništa na fakultetu. Ipak, ima tu mnogo aspekata, potreban je temeljan pristup - kako projektovati sistem obrazovanja, koliko je potrebno praktičnog rada", objašnjav Veljanovski koji dodaje:

"Nismo na dobrom putu , nismo u stanju da krenemo za dobrim primerima, kao što su skandidavski, finski..."

Miloš Turinski iz Infostuda savetuje mladim ljudima da imaju što više prakse tokom škole i fakulteta, a kaže da su najtraženije profesije posle završenog fakulteta u IT sektoru, elektromašinski inženjeri, ali i sve profesije koje zahtevaju zanat u rukama.

1 / 2 Foto: EPA / RONALD WITTEK

"Praksa im donosi neophodno znanje koje poslodavac traži. Tržište rada se obrnulo - više se traže radnici sa srednjom stručnom spremom, oko 60 odsto, a 40 odsto za ostale", ističe Turinski i dodaje da smo do skoro masovno upisivali fakultete da bismo brže stigli do posla, ali sada nam nedostaju svi profili koji zahtevaju srednju stručnu spremu.

Komentarišući činjenicu da srednjoškolci nisu znali značenje reči "buzdovan" i "topuz", Veljanovski kaže da ne možemo zameriti omladini.

"Kada pogledamo obrazovni program danas se mnogo manje čita, lektira se mnogo manje čita. Mi za ove izraze znamo iz deseteračkih pesama, strašno smo smo voleli to, a ko to danas ne čita ne može ni da zna", rekao je nekadašnji profesor na Fakultetu političkih nauka.

( Espreso / Tv Prva )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.